#metoo

Utbildar all personal på sjukhuset om våld mot kvinnor

Utbildar all personal på sjukhuset om våld mot kvinnor
Uppsalamodellen bygger på att vården har rutiner för att ställa frågor om våldsutsatthet och kan ge adekvat vård till kvinnor som har utsatts. Arkivbild: Mostphotos

Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset gör en storsatsning på att utbilda all personal på sjukhuset om våld mot kvinnor.

Höstens metoo-upprop har satt strålkastarljuset på mäns våld och trakasserier mot kvinnor. Nu är det dags att ta nästa steg och lyfta fram hur vården kan ta sitt ansvar, skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Uppsalamodellen sprids

Hälso- och sjukvården har en nyckelroll när det gäller att tidigt upptäcka kvinnor som utsätts för våld. I Uppsala har sjukvården och Nationellt centrum för kvinnofrid utarbetat en modell för omhändertagande av våldsutsatta kvinnor.

Den så kallade Uppsalamodellen, som Vårdfokus berättat om tidigare, bygger på mer än tjugo års långsiktigt och strategiskt utvecklingsarbete. Det handlar om kunskap, rutiner, kontinuerlig uppföljning och samverkan.

Läs också: Så kan stödet till våldsutsatta kvinnor bli bättre

Modellen har väckt stort intresse nationellt och sprids nu över landet.

Temavecka och webbkurs

Nationellt centrum för kvinnofrid har även en webbaserad kurs om mäns våld mot kvinnor i nära relationer, som riktar sig till anställda inom vården och alla andra som kan möta problemen i sitt jobb.

Satsningen på att utbilda all personal vid Akademiska sjukhuset startar redan nästa vecka med en temavecka med öppna föreläsningar.

Läs också: Sjuksköterskor startar eget metoo-upprop

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida