Vårdfokuspodden

Nutrition – hur gott låter det?

Nutrition – hur gott låter det?
Viktoria Wallin, sjuksköterska, och Leni Weilenmann, reporter på Vårdfokus. Foto: Michelle Wahrolén

Mat är lika med kärlek och omsorg - men hälften av alla patienter på sjukhus kan vara undernärda, visar ny forskning. Viktoria Wallin är sjuksköterska, forskare och lärare med just nutrition som specialitet. I Vårdfokuspodden samtalar hon med Leni Weilenmann om nutritionens viktiga roll i omvårdnaden.

Mat är lika med kärlek och omsorg. En kopp varm choklad på kvällen på äldreboendet kan smaka gott men också sprida värme och trygghet i kropp och själ. Men hälften av alla patienter på sjukhus kan vara undernärda. Det visar ny internationell forskning gjord av svenska forskare.

Undernäring är farligt eftersom det sätter i gång den katabola processen där kroppen bryter ned muskler. Om man ligger på sjukhus och inte har aptit – varför är det så viktigt med näring?

Djupdykning i ämnet nutrition

”Det handlar om våra grundläggande behov, vår överlevnad och behövs för sårläkning, återhämtning och rehab”, säger Viktoria Wallin, sjuksköterska, forskare och lärare med just nutrition som specialitet.

I detta avsnitt gör vi en djupdykning i ämnet nutrition för äldre och sjuka där Vårdfokus reporter Leni Weilenmann samtalar med Viktoria Wallin.

Lyssna på avsnittet på Spotify eller här:

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida