Pesonalflykt

Malmös nattbarnmorskor säger upp sig

Malmös nattbarnmorskor säger upp sig
I Malmö förlöses cirka 5 500 barn varje år. Frågan är hur många det blir om 70 procent av barnmorskorna på natten försvinner. Arkivbild: Mostphotos

Efter att Region Skåne sagt nej till att teckna fler lokala arbetstidsavtal har hittills 12 av Malmöförlossningens 17 nattbarnmorskor bestämt sig för att hitta någon annan arbetsgivare.

Under 2016 har den ena massuppsägningen efter den andra skett bland personal som tröttnat på att inte få hållbara arbetstider runt om på sjukhusen i Skåne. I några fall har arbetsgivaren i sista minuten gått med på de anställdas krav, i andra fall har det lett till att hela avdelningar tappat större delen av sina sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

Så sent som i förra veckan sade Region Skåne nej till sjuksköterskornas krav på kortare arbetstider vid barnakuten, barnkliniken och neonatalavdelningen i Helsingborg. I stället för att göra enskilda överenskommelser med olika enheter vill regionen invänta de centrala förhandlingarna som just nu pågår mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, om nattarbetstiderna.

Klagat i många år

De barnmorskor som arbetar natt vid förlossningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö har i många år klagat på underbemanning och krävt hållbara arbetstider, men känt att de inte fått gehör för sina krav.

– För tre år sedan lovade ledningen att öka grundbemanningen. Det har man inte lyckats med än, säger Camilla Segerlind, som är Vårdförbundets förtroendevalda på förlossningen.

17 nattbarnmorskor gör 21 barnmorskors jobb, vilket gör att vikarier måste tas in och att de får täcka upp för varandra. Att få ut ledighet utöver den obligatoriska sommarsemestern har under en lång rad av år varit nästan omöjligt.  

Avtal stoppades

Under en längre tid har barnmorskorna tillsammans med den närmaste ledningen lyckats arbeta fram ett lokalt nattarbetstidsavtal som precis skulle godkännas. Men innan parterna hann ta fram pennorna och signera överenskommelsen stoppades avtalet plötsligt av Region Skånes ledning.

Det har gjort att flertalet barnmorskor på natten nu tröttnat och bestämt sig för att söka sig någon annanstans. Hittills har 10 av de 17 nattbarnmorskorna sagt upp. Ytterligare två kommer att göra det senare i dag. Troligen blir det ännu fler inom de närmaste dagarna, enligt Camilla Segerlind.

Som fackligt förtroendevald kan hon inte stödja en massuppsägning.

– Men i det här fallet handlar det inte om en organiserad form av uppsägningar. Det är bara det att de allra flesta har fått nog. De känner att de inte kan fortsätta arbeta som de gör nu. Och de är besvikna på att ingen lyssnar på dem, säger hon.

Fackliga förhandlingar

Region Skåne och Vårdförbundet Skåne har flera gånger påbörjat förhandlingar om medlemmarnas arbetstider, men dessa har knappt hunnit börja förrän de avslutats eftersom parterna står så långt ifrån varandra. Vårdförbundets krav är att en timme på natten ska motsvara 1,4 timmar.

– Vi har inte gjort någon formell framställan om nya förhandlingar med regionen, men vi har nyligen meddelat dem att vi är villiga att sätta oss ner och tillsammans diskutera fram en tillfällig lösning. För även om det blir ett centralt avtal kan det ta upp till två år innan det kommer att finnas på plats ute på de lokala arbetsplatserna, säger Vårdförbundet Skånes ordförande Mats Runsten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida