Barnmorskeupproret tar paus

Barnmorskeupproret tar paus
Situationen inom förlossningsvården i Stockholm har länge varit mycket ansträngd. Barnmorskorna har länge protesterat mot förhållandena och krävt förändringar. Arkivbild: Elisabet Forslind

Barnmorskorna i Stockholm vill koncentrera sig på att klara den akuta situation som uppstått i och med öppnande av BB Sophia.

27 februari 2014

Trycket på förlossningsklinikerna är extremt högt i Stockholm just nu. Den här veckan råder en topp i antalet förlossningar samtidigt som det enligt barnmorskornas strategigrupp saknas drygt 60 barnmorskor i aktiv tjänst. Några kliniker förlorade närmare hälften av sina medarbetare i och med att rekryteringen till den nya förlossningskliniken BB Sophia satte igång.

De cirka 80 barnmorskor som rekryterats till den nya kliniken håller fortfarande på att skolas in och först på måndag börjar de ta emot de blivande mammorna.

Tar paus

I det här läget har de barnmorskor som lett det så kallade barnmorskeupproret – strategigruppen – valt att ta paus. De vill nu ägna all sin kraft åt de födande kvinnorna och övervakningen av barnen.

– De har långt ifrån gett upp. Men som läget är just nu orkar de inte både jobba och ta sig an alla de problem som finns i förlossningsvården, säger Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Blir inte bra över en natt

Jane Stegring är sedan tidigare med i strategigruppen men har framför allt fungerat som coach åt barnmorskorna som självständigt drivit sina frågor. För att de nu ska kunna fokusera på det de utbildats för tar Jane Stegring tills vidare över som talesperson för strategigruppen.

Hur länge förlossningskrisen består är det i dagsläget ingen som kan svara på. Att allt blir frid och fröjd bara för att en ny förlossningsklinik startar nästa vecka är det ingen som tror på.

– Det är visserligen erfarna barnmorskor som ska arbeta där. Men de har inte jobbat tillsammans förut och det krävs lång introduktion innan saker och ting fungerar som det ska. Att allt ska fungera från den ena dagen till den andra är en utopi, säger Jane Stegring.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida