Kvinnohälsa

Därför klassas gravida som riskgrupp för covid-19

Därför klassas gravida som riskgrupp för covid-19
Foto: Getty Images.

Risken att föda för tidigt gör att gravida nu räknas som riskgrupp. De som inte kan arbeta hemifrån har rätt till statlig ersättning. Men att rekommendera vaccin för alla är fortfarande för tidigt.

Som Vårdfokus skrivit om tidigare så gick Folkhälsomyndigheten i december ut med rekommendationer om att gravida från vecka 36 ska vara extra försiktiga för att undvika att smittas av covid-19.

Nu går Socialstyrelsen ut med att alla gravida från graviditetsvecka 22 ska räknas som riskgrupp.

– Det är just risken att föda för tidigt som är förhöjd. Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19. Men data ger inte stöd för att covid-19 innebär risk för allvarlig sjukdom varken hos mamman eller barnet, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det betyder att drygt 35 000 kvinnor per år kommer att behöva ha möjlighet att arbeta på ett så smittsäkert sätt som möjligt, enligt myndighetens egna beräkningar.

Regeringen har därför beslutat att gravida från vecka 20 har rätt till graviditetspenning om det finns risk för att smittas i arbetet. Ersättningen gäller inte för de som kan arbeta hemifrån.

Graviditet- en riskfaktor vid covid-19

Nya studier har visat att gravida har en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt. Detta gäller alla gravida och särskilt i slutet av graviditeten från och med graviditetsvecka 36 och inför förlossningen.

Flera svenska studier är på gång och ännu så länge opublicerade uppgifter som visar på en viss förhöjd risk för mamman för bland annat trombos, det vill säga blodproppar, och för preeklampsi, så kallad havandeskapsförgiftning. Risken för allvarlig sjukdom kan också öka i kombination med andra riskfaktorer som till exempel högt blodtryck, diabetes och fetma.

Porträtt på Kain Petterson
Karin Petterson är ansvarig för flera studier kring graviditet och förlossning under pågående covid-19-infektion.

Varför ökar risken för prematur födsel?

– Dels handlar det om att vården kan behöva avsluta graviditeten i förtid för att kunna ge mamman bästa behandlingen. Dels kan förlossningen starta för tidigt av sig själv, troligtvis på grund av den inflammatoriska processen som pågår i kroppen vid covid-19, säger Karin Pettersson, som är docent och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset,

Karin Pettersson ser vissa svårigheter med Socialstyrelsens nya klassificering då man endast utgått från risken att föda för tidigt.

– Den fokuserar bara på barnet och tonar ner riskerna för mamman. Vi vet att gravida har en ökad risk för allvarlig sjukdom i covid jämfört med andra kvinnor som inte är gravida. Som läkare behöver jag veta inför varje möte med en gravid hur hög risken är för just henne för att kunna berätta det. Till exempel om hon har andra sjukdomar som diabetes eller högt bmi.

Vilka råd kan barnmorskor ge gravida?

– Jag tror att de flesta som är gravida i dag är pålästa. De vill veta vilken risk just de har att bli allvarlig sjuk och om vad som gäller för partnern inför förlossningen. Det kommer också styras av det epidemiologiska läget vi har.

Betyder riskgruppsdefintionen att gravida rekommenderas vaccin?

– Som det ser ut nu så finns det inget som tyder på att vaccinet skulle påverka fosterutvecklingen eller risken för graviditetskomplikationer, men det vet vi inte säkert. I enskilda fall har vi gett kvinnor vaccin om de har haft andra sjukdomar och vi bedömt att nyttan övervägt risken.

– Alla läkemedelsföretag som har godkända vaccin i EU ska testa det på gravida under året. I USA är man väldigt generös med att vaccinera gravida. De här nya typer av vacciner som det handlar om tillför ju inget virus så vi tror att risken för skador på fosterutvecklingen är väldigt låg. Samtidigt tycker jag att det är bra att vi avvaktar lite här i Sverige tills vi har fått mer data.

Flesta får lindriga symtom

Karin Pettersson och barnläkaren Lars Navér publicerade nyligen en kunskapsöversikt i Läkartidningen där de gått igenom forskning kring graviditet och förlossning vid covid-19.

– Det vi ser är de allra flesta gravida som smittas av covid får en lindriga symtom, men några få drabbas av allvarlig sjukdom. Det handlar framför allt om kvinnor med olika sorters samsjuklighet. Men de har inte ökad risk att bli smittade av covid-19 jämfört med kvinnor som inte är gravida.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida