Arbetsmiljö

Nystart för Södersjukhusets förlossningsavdelning

Nystart för Södersjukhusets förlossningsavdelning
På Södersjukhuset föddes förra året drygt 7 200 barn. Från och med i dag sker förlossningarna i nyrenoverade lokaler. Foto: Fotogruppen

Efter år med slitna lokaler och ohållbar arbetsmiljö invigs i dag de nyrenoverade lokalerna på förlossningen vid Södersjukhuset. Personalen har varit involverad i allt från färgval till logistiska lösningar för att ta fram en vårdmiljö som främjar nya arbetssätt.

En trappa upp från den gamla avdelningen, i Södra BBs tidigare lokaler, har väggarna fått en ny rogivande grön färg. Expeditionen är numera gemensam för barnmorskor och läkare, det finns ”smarta” förråd som är lätta att fylla på och egen dusch och toalett på alla rum.

– Det ska kännas modernt och underlätta arbetet. Vi vill främja teamarbetet genom att sitta nära varandra och minska onödigt spring. Tolv av de fjorton rummen har egna badkar, säger chefsbarnmorskan Hanne Fjellvang

Ska underlätta teamarbete

Hon berättar att personalen har fått vara med i hela planeringsarbetet inför renoveringen och ambitionerna är höga. De nyrenoverade lokalerna ska möjliggöra en bättre vård- och arbetsmiljö och samtidigt ligga till grund för nya arbetssätt.

– Nu kan vi skilja patienter som är i ett aktivt förlossningsarbete från de som behöver annan vård. På så sätt frigörs förlossningsrum så att vi kan ta emot fler födande. Vi kan också öka närvaron av förlossningspersonal på rummet vilket minskar risken för komplikationer under en förlossning, säger verksamhetschefen Ingegerd Lantz i ett pressmeddelande.

Upprustningen av lokalerna har varit eftersatt länge. För drygt ett år skrev Vårdfokus om blod som kom upp ur avloppen, handfat som hängde på trekvart och trånga utrymmen på förlossningsavdelningen. Sjukhuset hade tidigare under hösten meddelat att de vill flytta Södra BB till Södertälje sjukhus för att möjliggöra en renovering av lokalerna. Men efter en proteststorm från bland andra politiker och engagerade föräldragrupper till stöd för Södra BB fick sjukhuset till att börja med backa på beslutet.

Inspektion gav resultat

Ett par månader senare, i december 2015, gjorde Vårdförbundet och Kommunal en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket. Myndigheten genomförde en inspektion och fann bristerna så pass omfattande att Södersjukhuset riskerade vite om inte åtgärder sattes in snarast.

Ledningen valde då att återuppta de tidigare planerna och under våren avvecklades Södra BB på Södersjukhuset för att ge plats för den nya stora förlossningensavdelningen. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida