Förlossningsvård

Vrede och sorg på Södra BB

Vrede och sorg på Södra BB
Barnmorskorna vid Södra BB är ledsna över gårdagens besked om att deras vårdmodell ska flytta till Södertälje sjukhus. Bild:Privat

Barnmorskorna överrumplades av beskedet att verksamheten flyttas till Södertälje. "Mycket som är illa skött".

17 december 2015

Med bara några timmars varsel kallades samtlig personal vid Södra BB och stora förlossningsavdelning på Södersjukhuset i går till ett stormöte. Väl på plats meddelade ledningen för kvinnokliniken att den efterfrågade renoveringen av förlossningen nu blir av och att Södra BB får flytta till Södertälje sjukhus.

– Det var som att luften pyste ur en ballong och det blev alldeles tyst. Sedan när vi samlat oss en stund och fick träffa ledningen själva kom såklart vreden också, berättar Lilleba Anckers, barnmorska och fackligt förtroendevald på Södra BB.

Många frågetecken

Hon säger att barnmorskorna känner sig besvikna över att de inte informerades innan om de stora förändringar som berör dem. På mötet fick de besked om att alla får behålla sina tjänster på Södersjukhuset, men samtidigt hänger många frågor i luften. Vad händer med vår kompetens? Hur ska vi arbeta nu? Hur blir det med våra fasta fem-veckorsscheman som vi är väldigt nöjda med? 

Överhuvudtaget anser barnmorskorna att det är mycket som skötts dåligt under hösten. I kölvattnet av det första beskedet om eventuell nedläggning av Södra BB i oktober och de efterföljande turerna har pressen varit stor på personalen.

– Vi upplever att vi svartmålats och hängts ut både på kliniken och i media.  Till exempel får vi höra att vi bedriver lyxvård, till och med våra gravida kallas ”lattemammor” på ett nedlåtande sätt, säger Lilleba Anckers.

Dåligt skött

Hon menar att politiker och ledning fortfarande inte förstått vilken förlossningsvård de bedriver och att det inte går att ”bredda konceptet” så enkelt som de framställer det.

Personalen vid Södra BB är även kritiska till hur klinikledningen skött situationen. Under hösten har det uppstått konflikter utåt och personalen har mått dåligt. För fem veckor sedan gjorde de en anmälan till Arbetsmiljöverket med anledning av den dåliga psykosociala arbetsmiljön. I samband med det utlovades psykosocialt stöd och konflikthantering, vilket ännu inte har skett, uppger Lilleba Anckers.

Får inte skriva in nya

I eftermiddag väntar ett nytt möte för barnmorskorna vid Södra BB, denna gång med ledningen för Södertälje sjukhus. När flytten ska ske och hur det ska gå till vet de inget om ännu, men i går fick de besked om att de inte får skriva in några nya gravida nu.

– Vi har inte hunnit landa ännu och ta ställning till vad som kommer att hända. Det svåraste i dag blir att förklara för de mammor vi träffar på mödravården att vi inte kan lova att de får föda här. Trygghet och kontinuitet är centralt i vårt arbetssätt och det som gör att kvinnorna vågar och klarar att föda vaginalt, säger Lilleba Anckers.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida