abortlagstiftning

Starka protester mot nya abortlagen i Alabama

Starka protester mot nya abortlagen i Alabama
Protester i Alabama inför beslutet om den nya stränga abortlagstiftningen. Foto: TT

Delstaten Alabama har röstat igenom USA:s striktaste abortlag som förbjuder abort även vid våldtäkt och incest. Lagen har mötts av starka protester både i USA och världen över. ”Slaget är inte förlorat”, säger Ingrid Frisk, barnmorska och sakkunnig på RFSU.

Natten till i dag skrev Alabamas guvernör Kay Ivey under den nya lagen sedan den röstats igenom i Alabamas senat. Samtliga 25 delstatssenatorer som röstade för lagen är män. Den innebär i det närmaste totalt abortförbud förutom om det är direkt fara för moderns eller barnets liv. Det finns inga undantag för incest eller våldtäkt. Läkare som utför abort riskerar upp till 99 års fängelse.

Inte bara Alabama

Även om Alabama gått ovanligt långt så är det flera delstater i USA som röstat igenom skärpta abortlagar, till exempel att abort inte ska få ske efter sex veckor. Abortmotståndarna känner att de har vind i seglen både i USA och i andra delar av världen.

Ingrid Frisk är barnmorska och sakkunnig på RFSU. Hon har tidigare också varit vice ordförande i Vårdförbundet.

– Från RFSU följer vi förstås hur aborträttigheterna utvecklas och debatten förs – jag tänker att det inte är debatten primärt utan rätten till abort som står i fokus. I USA har försämringarna pågått i många delstater en längre tid. Texas har till exempel gjort det svårt för abortkliniker att verka och försvårat för kvinnor att få aborter utförda. Men det här var som en nådastöt, säger Ingrid Frisk som är barnmorska och sakkunnig på RFSU.

Vad får detta för konsekvenser?

– Kvinnor kommer att fortsätta att bli oönskat gravida. Då tvingas de till osäkra och illegala metoder eller så reser till andra delstater. De som har råd kommer att resa till andra delstater, medan de som inte har råd tvingas till illegala och osäkra metoder eller fullföljer graviditeten fast de inte vill.

Slaget inte förlorat

Ingrid Frisk påpekar att det som nu händer följer en tydlig linje som i slutänden handlar om att man vill driva det här till Högsta domstolen för att få till stånd en ändring i hela USA.

– Samtidigt demonstrerar kvinnor mot det här, det finns en stark rörelse både i USA och världen över. Så jag tänker att slaget är inte förlorat, men man blir både trött och upprörd över det här abortmotståndet, säger Ingrid Frisk.

Ingen direkt oro för Sverige

I Sverige har frågan också kommit upp bland annat i samband med rättegångarna om samvetsfrihet. Här värnar dock samtliga politiska partier utom Sverigedemokraterna om den nuvarande abortlagstiftningen.

Läs också: Stark politisk majoritet värnar aborträtten

– Stödet för den svenska abortlagstiftningen bland allmänheten har inte varit så här starkt på länge och vi har ett starkt stöd bland alla politiska partier utom Sverigedemokraterna. Så vi ska nog inte vara oroliga, men vi behöver ha ett vakande öga på vad som händer i Europa med de här nationalistiska och högerradikala partierna som vill begränsa kvinnors rätt till abort, säger Ingrid Frisk.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida