Magnetsjukhus

Forskning: Modellen ger lägre dödlighet och säkrare vård

Forskning: Modellen ger lägre dödlighet och säkrare vård
Linda Aiken, professor vid Pennsylvanias universitet i USA. Foto: Penn Nursing

Magnetmodellen har studerats i flera forskningsprojekt. Den senaste meta­studien visar att patienterna får färre komplikationer och att dödligheten sjunker.

Turbomotorn bakom magnetmodellen är professor Linda Aiken vid Pennsylvanias universitet i USA. Hon och hennes forskargrupper har i studie efter studie visat att med fler högskoleutbildade sjuksköterskor i vården blir den säkrare, färre patienter får komplikationer och dödligheten minskar. Liknande resultat märks när maxtal införs för antal patienter per sjuksköterska.

I dag finns studier från flera världsdelar publicerade. I en av dem, RN4CAST, ingick svenska sjuksköterskor. Ett av huvudresultaten var att dödlighetsrisken ökar med 7 procent för kirurgipatienter när arbetsbelastningen per sjuksköterska ökar med en patient. Studien leddes i Sverige av Carol Tishelman, Lisa Smeds Alenius och Rikard Lindqvist, som nu tar sina erfarenheter med sig in i den nya studien Magnet4Europe.

Amerikanska studier

Många studier har gjorts av amerikanska magnetsjukhus, också metastudier, det vill säga systematiska sammanställningar av andra studier. De har visat goda resultat vad gäller vårdkvalitet, dödlighet, sjuksköterskors trivsel och patienters nöjdhet.

En metastudie från 2015 visade att det ändå inte fanns tillräcklig evidens för att det var magnetcertifieringen som gett effekt för patienter och sjuksköterskor.

Men den senaste metastudien visar att magnetsjukhusen har mindre brist på sjuksköterskor och färre problem med att de slutar, är missnöjda eller utbrända, jämfört med andra sjukhus. För patienterna var komplikationerna fall, vårdrelaterade infektioner och trycksår färre och dödligheten lägre.

Källor:

  • Aiken m fl (2014). Nurse staffing and education and hospital mortality in nine European countries. The Lancet
  • Petit Dit Dariel m fl (2015). Do Magnet®-accredited hospitals show improvements in nurse and patient outcomes compared to non-Magnet hospitals: a systematic review. JBI
  • Rodríguez-García m fl (2020), Original Research: How magnet hospital status affects nurses, patients, and organizations. American Journal of Nursing

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida