Carina Dahlén startade en Journal club
"Det blir spännande diskussioner", säger Carina Dahlén, omvårdnadsansvarig på Karolinska som var med och startade en Journal club på onkologen. Foto: Anna Simonsson
Magnetsjukhus

Carina Dahlén startade en Journal club

I en Journal club läser deltagarna forskningsartiklar, diskuterar hur tung evidensen är och om något behöver ändras i vården. ”Vi har lärt oss att läsa studier med mer kritiska ögon”, säger Carina Dahlén.

På Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm finns Omvårdnadsakademin, där disputerade sjuksköterskor, med titeln universitetssjuksköterskor, eller andra forskare berättar om ny forskning.

På onkologen var Carina Dahlén med och startade en Journal club för två år sedan. Det gjorde hon i sin roll som omvårdnadsansvarig för Karolinskas tema för vård av personer med cancer i huvud, hals, hud och lungor. I rollen ingår att se över vilken kompetens sjuksköterskorna har och hur de behöver utvecklas för att kunna ge patienterna den bästa vården.

Magnet 3: Kunskap och forskning

  • Forskning och ett evidensbaserat arbetssätt ska genomsyra verksamheten. Omvårdnadsforskning har högt värde och används i det kliniska arbetet.
  • Cheferna visar vägen genom att se till att forum skapas för att leta och dela de senaste rönen. En organisation skapas där forskning, nya idéer och förbättringsarbeten presenteras, diskuteras och förs vidare ut i vården. Det kan vara genom nätverk, möten, utbildningar eller Journal clubs.
  • Forskande sjuksköterskor sprider kunskap med delade tjänster mellan universitet och vårdgolvet. I Sverige arbetar flera professorer i omvårdnad även kliniskt.

De har hunnit ha tio träffar i Journal club och lika många ämnen. Ämnena har väckts av patienter och sjuksköterskor på vårdgolvet. Några har varit: Hjälper pre-rehab med bättre kost och mer rörelse före cancerbehandling? Är det skadligt att äta socker när man behandlas för cancer? Vad händer när patienter som cancerbehandlas får covid?

— Man lär sig söka artiklar och läsa dem med mer kritiska ögon. Vi kan det från utbildningen, men kanske behöver träna igen. Det blir spännande diskussioner, säger Carina Dahlén.

Sjuksköterskorna sprider sedan kunskapen på sina avdelningar, och skriver sammanfattningar för alla att läsa.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida