De tar täten på olika nivåer
David Sparv och Monika Bondegaard-Lautrup. Foto: André de Loisted
Magnetsjukhus

De tar täten på olika nivåer

Han är chefsjuksköterska för fyra sjukhus, hon leder omvårdnadsarbetet på en medicinavdelning. Båda vill se sjuksköterskors kompetens i alla ledningsgrupper.

På Skånes universitetssjukhus, Sus, är David Sparv chefsjuksköterska, chief nursing officer, och sitter i förvaltningens ledning. Han leder även avdelningen för strategisk omvårdnadsutveckling och är en av eldsjälarna bakom att Sus gått med i magnetstudien.

— Vi har sjuksköterskor på alla ledningsnivåer. Vi jobbar med kompetensstegar och karriärvägar. Vår senaste satsning, Core curriculum, är ett program för kontinuerlig kompetensutveckling där vi utgår från vilken kompetens som behövs utifrån patienternas sjukdomstillstånd och ger sjuksköterskorna den utbildningen.

Några led under jobbar Monika Bondegaard-Lautrup, specialistsjuksköterska i medicinsk vård på masternivå. Hon leder och utvecklar det dagliga omvårdnadsarbetet på medicinavdelning 2.

— Vi märkte nyligen att flera patienter fått tromboflebit vid sina infarter, då kunde vi snabbt förbättra vårt arbetssätt, säger hon.

Magnet 4: Sjuksköterskor som chefer

  • Magnetsjukhus har sjuksköterskor som chefer på alla ledningsnivåer. De påverkar organisationen, visionerna, målen och prioriteringarna. Omvårdnaden är en stor del av vården och det perspektivet be­höver tas med i allt beslutsfattande.
  • I högsta ledningen finns en chefsjuksköterska, chief nursing officer, som kan påverka prioriteringar och hur resurser fördelas.
  • Flera svenska sjukhus har startat övergripande omvårdnadsråd som arbetar strategiskt, ofta ledda av forskande sjuksköterskor.

Monika Bondegaard-Lautrup jobbar parallellt med enhetschefen, men utan ansvar för budget och personal.

— Varje dag ser jag över var de mest sårbara patienterna finns. Sedan tänker jag på vilka som jobbar och deras kompetens, och vilket stöd de behöver.

Hon har lett arbetet när de började lägga piccline på avdelningen, en förbättring för patienterna och utveckling för sjuksköterskorna. 

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida