nya arbetsuppgifter

Redo för avancerad roll på akuten

Redo för avancerad roll på akuten
Som avancerad specialistsjuksköterska på akuten kommer Karin Moscicki ta hela ansvaret för vissa patientgrupper, och skriva remisser och sköta utskrivningar av andra.

Utomlands är de vanliga. Men Sverige tar fortfarande sina första steg. Avancerade specialistsjuksköterskor gör medicinska bedömningar, skriver remisser och ordinerar läkemedel. Karin Moscicki utvecklar den nya rollen på Linköpings universitetssjukhus.

Nu kommer de fyra första avancerade specialistsjuksköterskorna som ska arbeta på akutmottagning. De har, utöver sin specialistutbildning i akutsjukvård, gått en högre utbildning till avancerad specialistsjuksköterska på masternivå. Internationellt kallas de nurse practitioners.

De är nu redo att införa rollen på två akutmottagningar i Region Östergötland.

– Vår roll är helt ny i Sverige. Vi kommer att arbeta helt självständigt med vissa patientgrupper. Vi skriver riktlinjer för hur vi ska arbeta nu, säger Karin Moscicki och kollegan Erika Hörlin, som båda arbetar på akutmottagningen på Linköpings universitetssjukhus.

Linköpings universitet

Sedan flera år tillbaka finns en utbildning för avancerade specialistsjuksköterskor inom kirurgisk omvårdnad på Linköpings universitet, som Vårdfokus rapporterat om i ett flertal artiklar.

Sjuksköterskorna som examinerats därifrån har mycket självständiga roller på kirurgavdelningar, där de finns tillgängliga på avdelningen hela tiden, och fattar kliniska beslut då kirurgerna är upptagna på operationer.

Läs också: Avancerad utbildning för sjuksköterskor gav 7 000 mer i lön

Karin Moscicki och tre andra specialistsjuksköterskor har gått samma utbildning men med inriktningen att arbeta på akutmottagningar.

– En skillnad för oss är att på akuten finns läkare på plats hela tiden. Vi kommer inte att ersätta dem utan komplettera. Vi kommer ha egna patientgrupper och kunna ta vid en behandling, avsluta och skriva ut patienten, säger Karin Moscicki.

Studerad halvtid

De tillfrågades redan för tre år sedan om de vill gå utbildningen med bibehållen lön.

– Jag tyckte det var jätteroligt eftersom jag gillar att lära mig nytt och vidareutvecklas. Men det har gått upp och ned under utbildningen med självförtroendet. Vissa dagar har jag känt ”vad mycket jag kan” andra ”vad lite jag kan”. Vi har gjort all vår praktik med läkare som handledare.

Från början var det tänkt att de avancerade specialistsjuksköterskorna skulle bli de behandlingssjuksköterskor Vårdfokus rapporterat om på akutmottagningen, som självständigt behandlar sår och skador på armar och ben.

Läs också: Sjuksköterskor behandlar på akuten – och kapar köer

Men klinikledningen bedömde sedan att till den rollen räckte en intern utbildning.

– Vi utvecklar en mer avancerad roll, utifrån att vi har både formell och reell kompetens.

I den rollen kommer hon göra bedömningar både vad gäller diagnos, behandling och omvårdnad av djupa ventromboser, urinvägsinfektion hos kvinnor, skallskador och allergiska reaktioner.

Ordinera läkemedel

Hon och kollegan Erika Hörlin kommer även skriva remisser på prover, röntgen och andra undersökningar, och till andra vårdgivare eller mottagningar. De kommer också ordinera läkemedel utifrån de nya riktlinjerna.

– Däremot kommer vi inte kunna skriva recept utifrån dagens lagstiftning. Idag ser jag inga problem med det, utan rent administrativt kommer våra ledningsansvariga läkare göra det åt oss, utifrån vår bedömning.

Men på sikt tror hon att rollen som avancerad specialistssjuksköterska, kan utvecklas även till förskrivning av läkemedel, precis som i andra länder där nurse practitioners gör det.

– När vi träffade nurse practitioners från England så sa de att förskrivningen var viktig för att få ett bra flöde för patienterna.

Vill förbättra vården

Men just nu tycker hon inte det är den viktigaste frågan.

– Det viktiga är att vi med vår roll förbättrar för patienterna på akuten. Vi avancerade specialistsjuksköterskor kommer att kunna hjälpa till både när det saknas läkare och när det saknas sjuksköterskor. Fördelen är att vi har hög kompetens och en bred roll.

Vad tycker läkarna om den nya avancerade sjuksköterskerollen?

– Det var lite motstånd från början, vilket bekräftade det vi läst om i studier från när rollen infördes i andra länder. Men vi har haft stort stöd av våra chefer, som varit tydliga med att nu ska vi jobba så här på kliniken.

Får högre lön

På grund av svårigheter att rekrytera sjuksköterskor har starten för de avancerade specialistsjuksköterskorna blivit förskjuten. Planen är nu att de ska vara i full gång efter årsskiftet.

Det kraftigt utökade ansvaret ska också leda till ett rejält lönelyft.

– Lönen är inte klar än. Men den ska hamna kring 40 000 kronor i månaden, utifrån de samtal vi haft.

De två andra avancerade specialistsjuksköterskorna som gick ut samma utbildning i juni arbetar på Kungälvs sjukhus akutmottagning.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om att även Örebros universitetssjukhus har påbörjat en masterutbildning för akutsjuksköterskor.

Läs också: Här utbildas de allra främsta akutsjuksköterskorna

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida