Norska Kommunal går ut i strejk men sjuksköterskorna nöjda

Norska Kommunal går ut i strejk men sjuksköterskorna nöjda
Eli Gunhild By, ordförande i Norsk sykepleierforbund, är nöjd över förhandlingarna med privata arbetsgivarna NHO Service. Lika lyckosamma har inte Fagforbundet, motsvarigheten till Kommunal, varit. Fagforbundet går ut i strejk i dag.

Medan Fagforbundet, Kommunals norska motsvarighet, i dag går ut i strejk har Norsk sykepleierforbund fört lyckosamma förhandlingar och sluppit ta till strejkvapnet. Motpart är de privata arbetsgivarna, NHO Service.

Tvisten handlar om att personalen hos privata arbetsgivare har lägre lön och sämre pensions- och arbetsvillkor än personal i offentlig sektor. Fagforbundet kräver samma villkor för sina medlemmar i den privata sektorn.

– Strejken är oundviklig med en motpart som över huvud taget inte värdesätter sina anställda, eller möter standarden i övriga branschen. Det kan inte Fagforbundet acceptera, säger Kjellfrid Blakstad som är förhandlingsledare, i ett pressmeddelande.

Till en början har 64 personer tagits ut i strejk på sju sjukhem i Oslo och Asker.

52 000 norska kronor mer

Norsk sykepleieforbund har också fört förhandlingar med de privata arbetsgivarna, för sina medlemmars räkning.

Natten till i dag kom parterna överens om ett avtal där medlemsgruppen får ett påslag på 2,7 procent på lönesumman, berättar Eli Gunhild By, ordförande för Norsk sykepleieforbund i ett pressmeddelande på Norsk sykepleieforbunds hemsida.

Ber om respekt

– Vi förstår att Fagforbundet värdesätter pensionsfrågan så högt att de väljer att gå ut i strejk när de inte har fått igenom sina krav om samma pension i NHO-området som i offentlig sektor. Sykepleierforbundet har redan ett sjuksköterskeavtal som säkrar våra medlemmar samma pension, så den frågan var inte central i våra förhandlingar. Vi ber våra medlemmar att respektera Fagforbundets strejk och stötta sina kolleger som nu är i konflikt, säger hon i ett uttalande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida