Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Arbetstid

Ansökan om att jobba deltid

Ansökan om att jobba deltid
Illustration: Anna Windborne-Brown

Eftersom jag har småbarn har jag gått ner i tid till 80 procent. Jag lämnade in ansökan i januari förra året och började jobba på den lägre sysselsättningsgraden den 15 april 2020. Jag ansökte om kortare arbetstid till och med augusti 2025. Nu säger min chef att jag måste ansöka om det varje år. Stämmer det?

Svar: Nej, det stämmer inte. Det är du som avgör för hur lång tid du begär partiell föräldraledighet. Att gå ner i tid räknas som en period, din partiella föräldraledighet räknas till det kalenderåret då den påbörjades, alltså i detta fall 2020.

Du har laglig rätt till föräldraledighet tre perioder per år. Om dessa tre tillfällen är förbrukade är det upp till arbetsgivaren att godkänna eller inte godkänna ledigheten. Föräldraledighet med föräldrapenning kan tas ut till dess att barnet fyllt 12 år eller avslutat sitt femte skolår i grundskolan för de som har barn födda 1 januari 2014 eller senare.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...