Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Bemanningsbranschen

Jobba i bemanningsföretag

Jobba i bemanningsföretag
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag blev färdig sjuksköterska i juni. Nu söker jag jobb i bemanningsföretag. Vad ska jag tänka på då?

2 september 2020

Svar: Att jobba i ett bemanningsföretag kan ge dig erfarenheter från många olika områden. Men det finns några saker att tänka på. Det i särklass viktigaste är att kontrollera att företaget har kollektivavtal. Andelen företag utan kollektivavtal är fler i bemanningsbranschen än i vårdföretag i allmänhet. Saknas kollektivavtal måste allt det som finns i ett kollektivavtal skrivas in i ditt enskilda anställningsavtal för att du ska ha rätt till tjänstepension, sjuklön och så vidare. För att få den höga lön som ryktena säger finns i bemanningsbranschen krävs oftast att du är mycket flexibel både vad gäller vilket geografiskt område du kan jobba i och vad gäller olika verksamheter.

Om du funderar på att jobba i bemanningsbranschen, kontakta Vårdförbundet Direkt för att få detaljerad rådgivning innan du skriver på något avtal. De kan också bistå med att kolla upp företagen och kolla ditt enskilda anställningsavtal.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...