Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Vidareutbildning

Jobba kvar efter vidareutbildning

Jobba kvar efter vidareutbildning
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag funderar på att vidareutbilda mig för att få en specialistkompetens. Arbetsgivaren ställer som krav att jag måste arbeta kvar i 24 månader efter avslutad utbildning. Vad ska jag tänka på?

9 oktober 2021

Svar: Vissa arbetsgivare har valt att införa så kallade bindningskontrakt med återbetalningsskyldighet där du förbinder dig att arbeta kvar hos arbetsgivaren under en viss tid. Vårdförbundet avråder dig från att skriva på den typen av kontrakt. Ett bindningskontrakt innebär både osäkra juridiska och ekonomiska konsekvenser för dig. Om du blivit erbjuden en utbildnings-anställning där arbetsgivaren vill ha ett bindningskontrakt, kontakta Vårdförbundet Direkt för rådgivning.

Vårdförbundet förespråkar i stället akademisk specialisttjänstgöring (AST). I korthet innebär det att arbetsgivaren är skyldig att följa kollektivavtalet även under din utbildningstjänst. Om AST-avtal saknas innebär det att du på egen hand behöver förhandla villkoren för utbildningstjänsten med arbetsgivaren. På Vårdförbundets hemsida och AST-kartan kan du se om din arbetsgivare har infört AST eller är intresserad av att göra det.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställ din fråga på webben.

Här hittar du fler frågor från frågeakuten!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Chef

covid-19

etik

ledighet

Lön & avtal

Medlemskap

pension

sjukskriven

Student

Övriga frågor