Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Arbetstid

Klädombytet snor min fritid

Klädombytet snor min fritid
Illustration: Anna Windborne-Brown

På min arbetsplats byter man om i källaren och går sen till mottagningen några våningar upp och stämplar in. Sedan samma procedur men omvänt vid arbetsdagens slut. Det innebär alltså att man alltid byter om på sin fritid. Säg 10 minuter per dag. Det blir 50 minuter per vecka och 40 timmar per år. En hel arbetsvecka av ens fritid läggs alltså på ombyte.Vad säger Vårdförbundet om det? Är det rimligt att kräva att få stämpla in och ut innan ombyte på morgonen och efter ombyte på eftermiddagen?

5 november 2019

Svar: Det finns höga hygienkrav på vårdpersonalens arbetskläder. Så det krävs precis som du säger en särskild procedur i ren miljö. Det går inte att komma till jobbet färdigombytt hemifrån. Av tradition är det så i de flesta branscher, både i industrin, hotell, restaurang och i vården, att arbetstagaren ska vara beredd att börja arbetet (producera) då arbetstiden startar. I till exempel callcenterbranschen ska datorer och system vara uppstartade så att första samtalet kan besvaras när verksamheten öppnar.

Tidigare var detta sällan ett problem i vården eftersom det fanns omklädningsrum i nära anslutning till mottagningarna och avdelningarna. I dag har detta ändrats på vissa arbetsplatser så att det är lång väg att gå mellan arbetsplatsen och omklädningsrummen. Ett annat skäl till att det var mindre diskussion om detta tidigare är att det var väl tilltagna, betalda överlappningstider mellan de olika arbetspassen. Detta kan givetvis diskuteras och drivas av anställda och fackföreningar på arbetsplatsen. Vårt råd är att ni anmäler frågan till nästa arbetsplatsträff (APT) och tar upp det med ert skyddsombud och ert fackliga ombud på arbetsplatsen. Då kan ni hjälpas åt att påtala hur ni ser på det och driva på för en förändring.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställ din fråga på webben.

Här hittar du fler frågor från frågeakuten!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Bemanningsbranschen

Chef

covid-19

Delegering

Ersättningar

etik

kollektivavtal

ledighet

Lön & avtal

meddelarfrihet

Medlemskap

nyanställd

Omplacering

pension

sjukskriven

Student

tjänstledig

Villkor