Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Arbetstider

Många pass i nya schemat

Många pass i nya schemat
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag jobbar inom regionen och vi har fått ett nytt schema. Det känns som om jag har väldigt många arbetspass på hela schema-perioden. Har man inte rätt till två lediga dagar per vecka?

23 augusti 2021

Svar: Enligt arbetstidslagen har du rätt till 11 timmars dygnsvila per 24-timmarsperiod och 36 timmars sammanhängande veckovila per 7-dagarsperiod. Det finns även möjlighet att göra en avvikelse gällande dygnsvilan. Det innebär att dygnsvilan kan bestå av 9 timmars sammanhängande vila om den genomsnittliga dygnsvilan inte understiger 11 timmar under beräkningsperioden/schema­perioden.  

Enligt kollektivavtalet ska man även ha 9 fridagar per 4-veckorsperiod. Motsvarande antal dagar ska gälla vid längre beräkningsperioder/schemaperioder. Utöver arbetstidslagens och kollektivavtalets regleringar behöver man titta på schemat utifrån ett arbetsmiljöperspektiv och därmed vila och återhämtning. I Arbetsmiljöverkets AFS 2015:4 framgår att arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställ din fråga på webben.

Här hittar du fler frågor från frågeakuten!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Chef

covid-19

etik

ledighet

Lön & avtal

Medlemskap

pension

sjukskriven

Student

Övriga frågor