Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Anställning

Privatanställd och särskilt yrkesskicklig

Privatanställd och särskilt yrkesskicklig
Illustration: Anna Windborne-Brown

Vår chef säger att det nya avtalet om särskilt yrkesskickliga bara gäller på sjukhusen. Varför är det så? Vi är många här på Attendos vård- och omsorgsboende som har jobbat som sjuksköterskor i över 30 år och har en eller flera specialistutbildningar. Vi tycker att vi också ska få del av den här satsningen.

5 januari 2020

Svar: Det avtal, HÖK 19, som Vårdförbundet tecknade med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i maj gäller de arbetsgivare som är medlemmar i arbetsgivareföreningen SKR och Sobona, i huvudsak kommuner, regioner samt aktiebolag som ägs av dessa. Avtalet gäller för alla arbetsplatser i kommunerna och regionen, alltså inte bara sjukhusen.

Din arbetsgivare är medlem i en annan arbetsgivarförening: Almega-Vårdföretagarna. Med den arbetsgivarföreningen tecknade Vårdförbundet ett nytt löne­avtal redan förra vintern, som gäller från den 1 januari 2019. I det avtalet finns inte begreppet särskilt yrkesskicklig.

Givetvis anser vi i Vårdförbundet att ni som arbetar i privat vård också är särskilt yrkesskickliga, när ni har lång erfarenhet och är specialister. Historiskt sett har nya satsningar först kommit i avtalet med SKR och sedan har Vårdförbundet arbetat för att införa liknande bestämmelser i avtalen med Almega-Vårdföretagarna.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställ din fråga på webben.

Här hittar du fler frågor från frågeakuten!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Chef

covid-19

etik

ledighet

Lön & avtal

Medlemskap

pension

sjukskriven

Student

Övriga frågor