Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Ledighet

Semester på annan tid än sommaren

Semester på annan tid än sommaren
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag har många semesterdagar kvar både av årets semester och en massa sparade dagar. Men det känns helt meningslöst när man aldrig får ta ut dem. Chefen avslår all annan semester än den som vi får på sommaren.

5 oktober 2019

Svar: Semester utöver sommarsemestern kan beviljas om verksamheten tillåter det. Besked om ledigheten har beviljats eller inte kan då komma mycket sent, det finns inte några tvingande regler kring detta. Vårdförbundet anser att orsaken till att det är svårt att få semester är den rådande personal- och kompetensbristen vilket beror på långvariga brister i arbetsgivarens personalpolitik.

Rådet till er som har mycket sparad semester är att ni går samman och tar upp problemet med ert lokala fackliga ombud och med er chef. Framför att det bör göras upp en plan så att ni kan få ut all innestående semester. Lämna gärna egna förslag på hur det praktiskt ska gå till.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...