Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Arbetstider

Ständigt beredd på att jobba

Ständigt beredd på att jobba
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag har precis fått en anställning inom privat sektor (äldrevård). Min arbetsgivare säger att jag ska ha 66 timmar per månad i beredskap, utöver min heltidstjänst. Vad ska jag tänka på innan jag skriver på avtalet?

5 november 2019

Svar: När arbetsgivaren säger att du ska ha beredskap i din tjänstgöring är det primärt tre saker du bör tänka på innan du tackar ja och skriver på anställningsavtalet. Det första är att beredskap enligt kollektivavtalet Bransch (F) alltid samverkas med lokal facklig organisation och därför bör du kontakta Vårdförbundet innan du skriver under.

Det andra är att komma överens med arbetsgivaren om omfattningen och ersättningsnivåerna. Dels under bered-skapen, dels under de timmar du arbetar ifall beredskapen faller ut. Detta ska vara skriftligt noterat på ditt anställningsavtal. Se till att ha kvalificerad övertid de timmar du arbetar under beredskapstiden.

Det tredje är att du noggrant ska skriva ned hur ofta du arbetar under beredskapstiden. Även om beredskap finns i olika branscher så får det inte bli en dold planerad övertid där du varje månad arbetar till exempel 130 procent. Det är inte hållbart vare sig ur arbetsmiljösynpunkt, dygnsvila eller patientsäkerhet.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...