Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Tjänstledig

Starta eget — vad gäller?

Starta eget — vad gäller?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag har precis startat eget och planerar att kanske ta tjänstledigt från mitt arbete för att komma i gång med min verksamhet. Hur länge har jag rätt att vara tjänstledig? Hur långt innan måste jag säga till? Får jag som tjänstledig jobba extra någon annanstans för att dryga ut kassan?

9 april 2019

Svar: Enligt lagen om ledighet för näringsverksamhet har du rätt till ledighet från ditt arbete under högst sex månader för att själv bedriva näringsverksamhet. Din verksamhet får inte konkurrera med arbetsgivarens. Ledigheten får heller inte innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet. Du har rätt att vara ledig om du vid ledighetens början varit anställd hos arbetsgivaren antingen de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren.

Du ska anmäla till arbetsgivaren minst tre månader i förväg. När du sökt ledighet enligt denna lag är det för att driva egen näringsverksamhet och inte för att arbeta hos någon annan under den tiden. Du har rätt att avbryta din ledighet och återuppta ditt arbete. Din arbetsgivare kan dock skjuta upp din återgång i arbete högst en månad efter det att hon/han tagit emot din begäran om att återgå i tjänst.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...