Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Ledighet

Tvingas till karantän

Tvingas till karantän
Illustration: Anna Windborne-Brown

Vi har planerat att åka till vårt hus i Kroatien över påsk och jag har fått semester beviljad. Nu säger min chef att jag får räkna med att sitta i karantän i minst sju dagar när jag kommer hem, så hon råder mig att ta sju extra semesterdagar. Är detta korrekt?

29 mars

Svar: Du ska inte ta ytterligare semester. I första hand ska din chef försöka ordna så att du kan jobba hemifrån. Det är bra om du och chefen hinner ha denna dialog redan före din ledighet. Kommer ni inte överens ska du förklara att du står till arbetsgivarens förfogande för arbete. Om chefen beordrar dig att stanna hemma utan lön är det viktigt att du ber om att få besked skriftligt, till exempel via e-post.

Enligt kollektivavtalet mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Vårdförbundet har arbetsgivaren rätt att stänga av dig från arbete för att förhindra smittspridning (AB § 10 mom. 4). Du har då rätt till lön under avstängningen. Arbetsgivaren är också skyldig att överlägga med Vårdförbundet innan beslut om avstängning fattas.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Bemanningsbranschen

Chef

covid-19

Delegering

Ersättningar

etik

kollektivavtal

ledighet

Lön & avtal

meddelarfrihet

Medlemskap

nyanställd

Omplacering

pension

sjukskriven

Student

tjänstledig

Villkor