Frågeakuten

Vårdfokus experter svarar på frågorna som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Anställning

Vad gör en skolsköterska som MLA?

Vad gör en skolsköterska som MLA?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag funderar på att ta anställning som skolsköterska på en friskola. I uppdraget ingår tio procent tjänstgöring som medicinskt ledningsansvarig (MLA). Finns någon generell beskrivning av vad som ingår i uppdraget som MLA?

13 september

Svar: MLA är ett uppdrag som inte är författningsreglerat och det finns inte heller någon författning som anger vilka uppgifter som ingår. Det som det finns krav på är att de medicinska delarna av elevhälsan ska ha en verksamhetschef. Verksamhetschefen ska, om denne inte har den kunskap och erfarenhet som krävs för diagnostik eller vård och behandling av enskilda patienter, uppdra åt någon annan att fullgöra enskilda ledningsuppgifter. Det är ofta det uppdraget som MLA har och uppdraget kan se olika ut beroende på vilka ledningsuppgifter som överlämnats. Ofta handlar det om ansvar för vaccinationsprocessen, remisser, journalföring, medicintekniska produkter, systematiskt patientsäkerhetsarbete med mera. De uppgifter som ingår ska framgå av uppdraget från verksamhetschefen.

MLA:n ansvarar för att utföra de uppgifter som ingår i uppdraget men verksamhetschefen har kvar det övergripande ledningsansvaret. Kontakta Riksföreningen för skolsköterskor inom Svensk sjuksköterskeförening (SSF) för mer specifika råd och stöd.

Fråga Vårdförbundet Direkt!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställ din fråga på webben.

Här hittar du fler frågor från frågeakuten!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Anställning

arbetsmiljö

Arbetstider

Bemanningsbranschen

Chef

covid-19

Delegering

Ersättningar

etik

kollektivavtal

ledighet

Lön & avtal

meddelarfrihet

Medlemskap

nyanställd

Omplacering

pension

sjukskriven

Student

tjänstledig

Villkor