Vårdförbundspriset

De prisas av Vårdförbundet

De prisas av Vårdförbundet
Pristagare och nominerade 2023. Från vänster: Sineva Ribeiro - Vårdförbundets ordförande. Ina Loarp - Årets studenthandledare. Laila Davidsson - nominerad till Årets vårdchef. Amanda Ahlin - vinnare Vårdförbundspriset. Anna Rydberg - tredje pris Vårdförbundspriset. Sylwia Kedzierska - andra pris Vårdförbundspriset. Martina Gårder - nominerad till Årets vårdchef. Johanna Ling - vinnare Årets vårdchef. Foto: Michelle Wahrolén

På tisdagskvällen delades Vårdförbundspriset och utmärkelsen Årets vårdchef ut vid en prisceremoni i Stockholm. Vårdförbundspriset delas årligen ut till initiativ som ger en mer personcentrerad vård.

Alla nominerade till priserna var på plats och innan vinnarna utsågs visades nygjorda filmer om alla de nominerade där både de själva och deras kollegor berättade om dem.

Första priset i kategorin Vårdförbundspriset på 200 000 kronor gick till sjuksköterskan Amanda Ahlin som jobbar på hematologienheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Hon har initierat ett arbete med att låta patienter med blodcancer slippa ligga kvar på sjukhuset efter cytostatikabehandling och i stället övervakas från hemmet.

När Amanda Ahlin började på avdelningen låg patienterna kvar upp till en vecka efter en cytostatikabehandling eftersom de är sköra och lätt kan få infektioner och sepsis. De vårdades på slussrum, isolerade från resten av avdelningen. Amanda Ahlin reagerade på det var psykiskt tärande för patienterna och undrade om det inte fanns andra sätt att övervaka deras värden. Först möttes hon av motstånd men sedan fick hon pröva sin idé som nu har blivit verklighet.

Genom så kallat hemmonitering kan nu patienterna gå hem tidigare och avdelningen ändå övervaka dem genom att patienterna själva mäter sin puls, syresättning, temperatur och blodtryck tre gånger per dag och skriver in värdena i ett formulär på 1177.

I videofilmen beskrivs Amanda Ahlin av kollegorna som envis och att hon vågar testa nya saker.

Hur känns det att vinna Vårdförbundspriset?

– Det känns oväntat. Jag har levt så länge i det här projektet. Och det är ovanligt att en sjuksköterska kan få igenom en sådan här sak

Vad ska du göra med prispengarna?

– Det får bli framtidspengar.

De andra två nominerade i kategorin Vårdförbundspriset prisades med 150 000 kronor vardera. Sylwia Kedzierska, biomedicinsk analytiker i Stockholm för att hon effektiviserat labbverksamheten när hon deltog i planeringen av ett nytt laboratorium och kommit med smarta idéer utifrån sin yrkeskunskap och långa erfarenhet.  

Anna Rydberg, specialistsjuksköterska i demenssjukvård på Bräcke Diakoni Västergården i Göteborg, belönades för att ha skapat ett särskilt mottagningsrum i den annars hemlika miljön för att de boende inte ska bli förvirrade av att vårdpersonal kommer in i deras hem.

Johanna Ling blev Årets chef

Till Årets chef utsågs Johanna Ling, regionchef för KRY primärvård i Skåne, för sitt arbete med att förverkliga den ”digifysiska” vårdmodellen, där möjlighet till distansarbete gjort att fler sjuksköterskor kunnat gå upp till heltid och vårdcentraler över hela landet samarbetar kring akutbesök. Kollegorna beskriver henne som driven att förändra hälso- och sjukvården och som ”Sveriges bästa vårdchef”.

Hur känns det att bli utsedd till Årets vårdchef?

– Jag är jätteglad. Vilken energiboost! Det är kul att få så mycket beröm. Som chef glömmer man lätt bort sig själv. Men själva nomineringen fick faktiskt hela vårt team att reflektera över vad vi gör bra och vad vi kan utveckla.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Bland annat resa. Kanske det blir en yogaresa.

Och hur firar du i kväll?

– Genom en god middag och nätverkande.

Övriga nominerade till Årets vårdchef var Martina Gårder, vårdenhetschef på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Laila Davidsson, biträdande verksamhetschef på Cederkliniken i Piteå.

Vid ceremonin uppmärksammades också Årets studenthandledare, biomedicinska analytikern Ina Loarp, vid Mjölby vårdcentral, som tidigare i september fick utmärkelsen av Vårdförbundet Student.

Vårdförbundspriset

Vårdförbundspriset delas ut varje höst av Vårdförbundet i samarbete med Folksam. Prissumman på 500 000 kronor ska stötta medlemmar som ”engagerar sig, utvecklar och genomför en tydlig förbättring till en personcentrerad nära vård”.

De som är nominerade 2023 är Sylwia Kedzierska, biomedicinsk analytiker vid Cytologilaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Anna Rydberg, specialistsjuksköterska inom demens på Bräcke Diakoni i Göteborg och Amanda Ahlin, sjuksköterska, hematologienheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 28 november.

Vårdförbundets pris ”Årets vårdchef”

Vårdförbundets pris Årets vårdchef går till en chef som ”genom sitt ledarskap utvecklar hälso- och sjukvården till en nära personcentrerad vård, som utgår från varje persons förmågor, vilja och behov.

Vinnaren utses den 28 november tillsammans med vinnare av Vårdförbundspriset i samarbete med Folksam. Prissumman är på 50 000 kronor till vinnaren personligen. 

De andra finalisterna bland vårdchefer är Martina Gårder, vårdenhetschef Neurologiska kliniken Capio St Görans sjukhus i Stockholm och Johanna Ling, regionchef på Kry primärvård i Skåne.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida