Vårdförbundspriset

Hon vill snabba på cancerdiagnostiken med smartare labb – kan få Vårdförbundspriset

Hon vill snabba på cancerdiagnostiken med smartare labb – kan få Vårdförbundspriset
En av de tre nominerade till Vårdförbundspriset 2023 är biomedicinska analytikern Sylwia Kedzierska i Stockholm. Foto: Getty Images

Kan vi förbättra cancerdiagnostiken genom att arbeta smartare i labbet? Det funderar biomedicinska analytikern Sylwia Kedzierska på. För sitt utvecklingsarbete vid Karolinska universitetssjukhuset är hon nominerad till Vårdförbundspriset 2023.

Sylwia Kedzierska är biomedicinsk analytiker vid Cytologilaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon är också en av tre nominerade till Vårdförbundspriset 2023. Det var kollegorna på arbetsplatsen som skickade in hennes namn till juryn.

Hur känns det?

— Jag är så tacksam över att mina kollegor nominerade mig. Det känns fantastiskt att de ser mitt arbete och mina insatser, det värmer hjärtat, säger Sylwia Kedzierska.

Enligt nomineringen har hon effektiviserat labbverksamheten när hon deltog i planeringen av ett nytt laboratorium. I projektet kom hon med smarta idéer utifrån sin yrkeskunskap och långa erfarenhet.

Berätta om ditt arbete, vad gör du på dagarna?

— På Cytologilaboratoriet hanterar vi cellmaterial från kroppens olika organ. Jag är teamsamordnare och kvalitetsrepresentant. Laboratoriet är uppdelat i flera delar där vi roterar enligt schema, men för det mesta är jag handledare för ny personal och studenter.

Berätta om arbetet som du blev nominerad till priset för!

— Min chef involverade mig i att vara med och påverka en ombyggnation och att planera nya labblokaler enligt LEAN. Jag kunde effektivisera vårt arbete så att vi hanterar proverna lika effektivt också vid personalfrånvaro. Nu ligger flera labbverksamheter som var på olika våningar bredvid varandra. Förut var också labbdelar utspridda inom enheten i de gamla lokalerna.

Vårdförbundspriset

Vårdförbundspriset delas ut varje höst av Vårdförbundet i samarbete med Folksam. Prissumman på 500 000 kronor ska stötta medlemmar som ”engagerar sig, utvecklar och genomför en tydlig förbättring till en personcentrerad nära vård”.

De som är nominerade 2023 är Sylwia Kedzierska, biomedicinsk analytiker vid Cytologilaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Anna Rydberg, specialistsjuksköterska inom demens på Bräcke Diakoni i Göteborg och Amanda Ahlin, sjuksköterska, hematologienheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Vinnaren utses vid en prisceremoni den 28 november.

Du har också utvecklat placeringen av instrument?

— Ja, jag har bidragit med synpunkter på placeringen av vissa instrument. Jag har också informerat chefen om viktiga utbyten av instrument på vissa laboratorier så att vi i god tid kan förhindra osäkra analyser av prover och negativ påverkan på svarstider. Det är viktigt att vi på laboratorier rapporterar till chefer innan instrumenten blir gamla och börjar ge falska provsvar.

Hur kan det tas färre prover i onödan?

— Det är viktigt att vi i laboratorierna delar med oss av vår kunskap om till exempel rätt fixeringsvätska eller mängden provmaterial som ska skickas till analyser. Ofta kommer för lite cellmaterial eller i fel fixeringsvätska. De som tar proverna har kunskap och erfarenhet att göra på bästa sätt för patienten vid provtagningen. Men får vi ändå för lite eller felhanterat provmaterial måste provtagningen göras om, vilket kan vara smärtsamt för patienten.

Hur blev du biomedicinsk analytiker?

— Min dröm när jag var liten var att jobba på sjukhus och jag ritade ofta leende bloddroppar. Jag växte upp i Polen och studerade först kemi med inriktning biokemi på universitetet där. I Sverige hittade jag utbildningen till biomedicinsk analytiker där jag kunde kombinera min kemiutbildning med drömmen om att arbeta på sjukhus.  

Sylwia Kedzierska – nominerad till Vårdförbundspriset 2023

Namn: Sylwia Kedzierska.
Ålder: 44 år.
Aktuell:
Nominerad till Vårdförbundspriset 2023.
Gör: Biomedicinsk analytiker vid Klinisk patologi och cancerdiagnostik, Cytologilaboratoriet Karolinska sjukhuset Huddinge. Anställd sedan 2016. ”Jag var intresserad av cancerdiagnostik redan under utbildningen och jobbade som timanställd här före min examen”.
Karriär: Master i biokemi i Polen, examen som biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet.
Förebild: Min chef. Hon ger mig möjlighet att påverka och det ger mig energi. För mig är en förebild en person som bryr sig om andra, är medmänsklig och brinner för sitt arbete.

Vad ger dig glädje i jobbet?

— Att jag är delaktig i något viktigt och att min noggrannhet och erfarenhet kan bidra till rätt svar för patienten och en köfri vård. Jag vill kunna påverka, förbättra och snabba på diagnostiken. Jag kommer aldrig tröttna på mitt jobb och små förbättringar är lika viktiga för mig som de stora.

Vad är tråkigast med jobbet?

— Att det finns så många prover som kommer till oss som visar cancer. Att sjukdomen drabbar så många.

Ur nomineringen av Sylwia Kedzierska till Vårdförbundspriset:

”Ett blodprov eller ett vävnadsprov ser hon som något mer än bara vätska eller en hudflik. Vår finalist ser en person i varje prov. En person som ska hanteras på bästa möjliga vis. Slarv kan leda till att patienter måste komma tillbaka för ännu en obehaglig provtagning, eller till att de tvingas vänta länge på livsavgörande besked. Behandlingar försenas och vårdtider förlängs utan snabba och korrekta analyssvar.

”Sylwia Kedzierska brinner för sitt arbete och ser möjligheter i stället för problem. Hon har effektiviserat genom att delta i planeringen av ett nytt laboratorium. Hon har gjort analyserna säkrare och förbättrat patientsäkerheten med sina idéer om placering av instrument och byte av gammal utrustning. Genom hennes förslag om utbyte av fixeringsvätska är proverna nu mer hållbara.”

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida