kongressen 2022

De vill ha frivilliga nattpass för 55-plussare

De vill ha frivilliga nattpass för 55-plussare

Låt medarbetare som är över 55 år slippa nattarbete. Det föreslår flera medlemmar att Vårdförbundet ska verka för efter kongressen i maj. En av dem som skrivit under en sådan motion är barnmorskan Ximena Fernandez Oviedo, styrelseledamot i avdelning Dalarna.

Ximena Fernandez Oviedo lämnade själv skiftarbetet på förlossningen i 50-årsåldern på grund av högt blodtryck som troligen orsakats av de obekväma arbetstiderna.

– Jag fick en ögoninflammation och när jag var hos läkaren föreslog han att vi skulle mäta blodtrycket. Jag hade inga besvär alls, men det visade sig att det var alldeles för högt, trots att jag har normalt bmi. Läkaren sade att jag inte fick jobba natt längre, säger hon till Vårdfokus

Sedan 2006 arbetar hon på en barnmorskemottagning i Ludvika och har fackliga uppdrag på halvtid.

– Jag tyckte att det var bra att jobba natt även om det var långa arbetspass på cirka tio timmar. Men det är inte bra att leva med högt blodtryck eftersom det kan leda till stroke eller hjärtinfarkt, särskilt om man inte ens vet om att man har det. Jag har en kollega som också hade högt blodtryck och sedan hon började jobba dagtid behöver hon inte medicinera längre, säger Ximena Fernandez Oviedo.

Stora hälsorisker

Forskning visar att även sjukdomar som diabetes och bröstcancer kan kopplas till skiftarbete, något Vårdfokus belyst i tidigare artiklar.

Barnmorskan Ximena Fernandez Oviedo. Foto: Vårdförbundet Dalarna.

– Man vänder på hela metabolismen när man sover på dagen och äter på natten. Under vissa perioder hade jag kraftiga sömnproblem. På sommaren kunde jag vakna klockan två och visste inte om det var natt eller dag. Jag ringde till jobbet och frågade om jag hade försovit mig, säger Ximena Fernandez Oviedo.

Hon tror att framförallt kvinnor över 50 år mår särskilt dåligt av skiftarbete.

– Det händer mycket i kroppen i övergångsåldern. Jag har träffat medlemmar som fått migrän mitt i natten, men det finns ingen möjlighet att gå hem eller vila eftersom det är svårt att ringa in en ersättare.

I Region Dalarna har arbetsgivaren och Vårdförbundet kommit överens om en ny arbetstidsmodell som infördes i april i år. Den innebär en veckoarbetstid på 32 timmar och 15 minuter vid ständig natttjänstgöring (jämfört med 34 timmar och 20 minuter enligt HÖK19). Vid rotationstjänstgöring med en veckoarbetstid på 38 timmar och 15 minuter ger varje nattpass fyra timmars arbetstidsförkortning med en lägsta veckoarbetstid på 30 timmar och 15 minuter.

– Det är jättebra och ger en högre grundlön, säger Ximena Fernandez Oviedo.

Blir beroende av anhöriga

För det är just där problemet ligger, menar hon. Livslönen är för låg totalt sett, vilket gör att många äldre medarbetare känner sig tvungna att jobba nattpass av ekonomiska skäl. Helst skulle hon vilja se en kraftig löneförhöjning för de som är erfarna och närmar sig pensionen.

– Många är rädda att bli beroende av sina barn om de blir fattigpensionärer. Själv kommer jag att behöva jobba till 69 för att få en pension som går att leva på. För att orka det måste villkoren vara bra. Att vi satt gränsen vid 55 år handlar om att man ska orka till 65 eller 70.

Men en lagstiftning på området tror att det blir svårt att få gehör för på kongressen.

– Facket resonerar ofta att det skulle påverka alla yrkesgrupper i så fall, till exempel läkare och de som arbetar inom industrin, och att det inte är möjligt. Men om det istället regleras i avtal så blir formuleringarna ofta ”bör” och inte ”ska”, som i fallet med ”särskilt yrkesskickliga”. De skulle få 10 000 kronor extra på tre år. Så har det i alla fall inte blivit här i Region Dalarna. Ibland tycker jag att Vårdförbundet tänker mer på industrin än sina egna medlemmar.

Om de äldre ska jobba mindre natt, innebär det att yngre ska jobba mer då?

– Min erfarenhet är att en del yngre trivs med nattarbete. Men jag tycker inte att nyexaminerade ska jobba natt för det innebär ett stort ansvar. De som är svårt sjuka behöver ibland ännu mer omvårdnad då. De som är äldre och erfarna kan fungera som handledare för de som är nya i yrket dagtid.

Hur tror du att kongressen ställer sig till er motion?

– Jag hoppas att de som röstar om den är ödmjuka och inte tänker att ”det här går inte”. Att de tänker kollegialt och försöker ha förståelse för nattarbetarnas situation.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida