Krönika   |  Chefredaktören har ordet 30 augusti 2022

Michelle Wahrolén: Den onda spiralen måste brytas en gång för alla

Den onda spiralen måste brytas en gång för alla
Detta är en krönika. Åsikter är skribentens egna.

Eftersom Sveriges befolkning rankar sjukvården högt borde det bana väg för att politikerna också sätter den högst på dagordningen. Vi kan inte år efter år ha en sjukvård som nästan håller på att rämna, skriver Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén i sin nya krönika.

Sjukvården är väljarnas viktigaste valfråga. I Novus senaste undersökning, som gjordes i juli, har sjukvårdens etablerade förstaplacering till och med ökat något. För att vården ska fungera måste förstås din arbetsmiljö också göra det men där finns det mycket kvar att önska. Sommaren har varit tuff för många. Till och med den tuffaste någonsin, sägs det. Flera sjukhus runt om i landet fick gå upp i stabs- eller beredskapsläge. På sina håll har vårdpersonal fått bryta semestrar på grund av underbemanning. På andra håll har bemanningen lösts med maratonpass på över tolv timmar, för att få scheman att gå ihop och för att semestrar över huvud taget kunnat beviljas.

Eftersom Sveriges befolkning rankar sjukvården högt borde det bana väg för att politikerna också sätter den högst på dagordningen och gör den där radikala förändringen; ger förutsättningar för att du ska kunna ha en sund arbetsmiljö, få bättre lön och få folk att vilja stanna kvar i dessa fantastiska yrken. Vi kan inte år efter år ha en sjukvård som nästan håller på att rämna och bygger på att medarbetare får vända ut och in på sig själva. Den här onda spiralen måste brytas en gång för alla! Det har sagts förut. Jag säger det ännu en gång.

Vi har frågat vårdpersonal vilken den viktigaste vårdfrågan är. Svaret är överlägset först lön, följt av arbetsmiljö. Det finns många sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor, som vill påverka detta och som kandiderar i valet; till kommuner, regioner och till riksdagen. I vår valspecial får du möta några av dem som kandiderar för partier som i dag finns representerade i riksdagen. Vi har också intervjuat alla partiledare om deras starkaste vårdminnen. Kanske det kan påminna dem om hur viktig vården är.

Vårdfokus har fått en ny kostym – en ny design. Vi har delat in tidningen i tydligare avdelningar och varvar längre reportage med kortare texter. Ämnena är desamma som tidigare med fokus på dina och dina kollegers villkor.

Vissa ämnen har vi valt att lyfta upp tydligare än tidigare, till exempel forskning, som många har önskat i läsarundersökningar. Vi har även tidigare haft särskilda sidor för de olika professionerna. Nu kallar vi dem för fokus-sidor. Helt nya inslag är bland annat Efter jobbet. Även Anslagstavlan är en nyhet med korta kommentarer och insändare.

Har du synpunkter på tidningen, kommentarer på en artikel, eller något annat du vill framföra, är du varmt välkommen att mejla till oss på: info@vardfokus.se.

Trevlig läsning!

/ Michelle Wahrolén, chefredaktör för Vårdfokus

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida