Val 2022

”Som barnmorska är jag van vid samordning, det har jag nytta av i politiken”

”Som barnmorska är jag van vid samordning, det har jag nytta av i politiken”
Lotta Wiström har varit aktiv kommunpolitiker sedan 2018. I år kandiderar hon även till riksdagen. Foto: Privat.

Hon vill att aborträtten ska skrivas in i grundlagen, höja lönerna i vården och motverka ålderism. Till hösten kandiderar Lotta Wiström till riksdagen för första gången.

När Lotta Wiström startade sin egen barnmorskemottagning 2008 var hon något av en pionjär. Det var året innan vårdvalet gick i genom och privata aktörer, speciellt inte barnmorskor, var inte så vanliga i vården som idag. Första året kunde hon endast erbjuda vård som bekostades av patienterna själva, som preventivmedel och profylaxkurser, men ganska snart fick hon ett avtal med dåvarande landstinget i Uppsala om basprogrammet för gravida.

– För mig är det framför allt en fråga om jämlikhet – att alla ska få tillgång till en individuellt anpassad vård. Utöver basprogrammet kan vi göra väldigt stora anpassningar efter kvinnan och familjens behov, som att ha längre och tätare besök till exempel om det behövs. Egen mottagning innebär också om att jag kan kunna styra mitt eget arbete mer, vi har korta beslutsvägar och det går snabbt att ändra på saker, säger hon.

Idag har mottagningen drygt 120 gravida inskrivna om året, två anställda barnmorskor – inklusive henne själv. Lotta Wiström är verksamhetschef och arbetar dessutom 40 procent som gruppledare för Liberalerna i Knivsta och sitter i kommunfullmäktige och tillförordnad i regionfullmäktige i region Uppsala. Till hösten kandiderar hon också för första gången till riksdagen.

Vårdpersonal i politiken

Inför valet i höst intervjuar Vårdfokus några sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som kandiderar för uppdrag.

Vilka är dina hjärtefrågor i politiken?

– Aborträtten är ju väldigt aktuell nu med det som precis hänt i USA med inskränkningar där. Vi vill se att rätten till abort skrivs in i grundlagen, det är inget som ska kunna tummas på. Jag vill också verka för att samhället och vården blir mer hbtqi-vänlig. Alla som söker sig till vården ska känna sig välkomna, men så är det inte idag tyvärr.

– Jag värnar också om att vården ska arbeta familjecentrerat, det är en fråga som jag drivit lokalt här och som vi har fått gehör för. Samordning och tidig upptäckt är jätteviktigt för att förebygga eventuella problem hos både barn och vuxna.

– Sedan arbetar jag också för att motverka ålderism- att äldre personer fråntas sin rätt att tycka till om sin egen situation, till exempel var de ska bo. Det borde vara självklart att man ska få bestämma själv, men så fungerar det inte i dag.

Vilken användning av din barnmorskekompetens har du i politiken?

– Massor! Jag är van vid samordning och det behövs verkligen i politiken.

Vilken diagnos skulle du ge vården?

– På gränsen till utmattning. Visst är det fantastiskt med all teknik, men jag som har arbetat länge kan ju se att tempot är otroligt högt i dag. Det man hör bland kollegor är att de är väldigt trötta på allt nytt, speciellt efter pandemin.  De vill bara gå till jobbet och arbeta, i stället för att hela tiden få nya pm, ändrade rutiner eller är tvungna att engagera sig i olika utvecklingsprojekt.

Vilken behandling rekommenderar du?

– KBT, kognitiv beteendeterapi, och mindfulness – att vara här och nu. Både chefer och medarbetare måste inse att vi behöver landa lite och komma i gång med vardagen lite långsamt, precis som man gör efter en utmattning.  

Om du var enväldig chef över vården med obegränsade resurser – vad skulle du göra då?

– Då skulle jag börja med löneöversyn och höja lönerna för sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och medicinteknisk personal.

– Jag skulle också öka grundbemanningen, den är för sårbar i dag. Här vill jag ta tillvarata de personer som kommer till Sverige från andra länder. Intervjua dem om vad de har för kunskap och erfarenhet och matcha dem med den utbildning de behöver för att få legitimation. Och under tiden ska de få yrkespraktik parallellt med språkstudier. Det är värdelöst att inte ha folk sysselsatta, men är ingen enkel lösning.

– Vi måste också bli bättre på att marknadsföra vården i skolan och högskolan, även i de utbildningar som inte är riktade direkt till dem som är intresserade av vården. Det finns så mycket olika man kan arbeta med i vården och det behöver synliggöras.

Årsrik kvinna är förebilden

Namn: Lotta Wiström

Ålder: 55 år

Bor: I Knivsta utanför Uppsala

Yrke/arbetslivserfarenhet: Sjuksköterska sedan 1987 och arbetade då framför allt på kirurgen och transplantation. Utbildad barnmorska 1998 och med erfarenhet från förlossningsavdelning, ungdomsmottagning och mödravård. Startade den egna barnmorskemottagningen Sinnligt 2008 där hon också är verksamhetschef.

Arbetsplats: Se ovan.

Kandiderar för: Liberalerna i riksdagen.

Politisk erfarenhet: Började som medlem i Liberala kvinnor. I dag gruppledare för Liberalerna och ledamot i kommunfullmäktige i Knivsta. Ersättare i regionfullmäktige i Uppsala och i styrelsen för Medicinskhistoriska museet.

Politisk förebild: Barbro Westerholm. För hennes envishet och de frågor som hon drivit genom alla år.

Vilka styr lokalt: I Knivsta styr Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans (16 mandat). Oppositionen, där Liberalerna ingår, har 15 mandat.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida