Delegering

Flera regioner låter undersköterskor vaccinera

Flera regioner låter undersköterskor vaccinera
Det behövs fler händer i vaccinationsarbetet och flera regioner söker efter undersköterskor, sjuksköterskestudenter och läkarkandidater som kan hjälpa till . Foto Getty Images.

Flera regioner och privata vårdgivare rekryterar undersköterskor som ska få ge covidvaccin. Men Vårdförbundet i Gävleborg tycker att det finns mer som arbetsgivaren kan göra för att få in fler sjuksköterskor i första hand.

Att hantera, blanda och injicera ett vaccin är normalt en sjuksköterskeuppgift. Men redan tidigt i  vaccinkampanjen annonserade regioner och andra vårdgivare efter undersköterskor till uppgiften. Det har mötts av kritik från bland annat Svensk sjuksköterskeförening och Distriktsköterskeföreningen i Sverige, som är oroliga för att det kan äventyra patientsäkerheten.

Dalarna, Norrbotten och Gävleborg är några av de regioner som kommit längst i rekryteringen av undersköterskor. Region Västmanland tittar också på möjligheterna, och i Västra Götalandsregionen och Skåne är det upp till varje verksamhetschef, rapporterade Ekot nyligen.

I Region Gävleborg är den främsta orsaken försenade vaccinleveranser, enligt vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund.

– Förseningarna gör att vaccinkampanjen kommer att löpa långt in på sommaren som det ser ut nu och då behöver vi en beredskap för att inte behöva dra in några semestrar. Under sommaren konkurrerar vi med annan vård som också behöver extra sjuksköterskor, säger Tina Mansson Söderlund som själv är sjuksköterska och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

– Vi gör det här för sjuksköterskorna skull, de går på knäna i vården nu och måste få ledigt, säger hon vidare.

Vårdförbundet vill se mer åtgärder

Men Anna Bergström, ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg, köper inte argumentet om att det handlar om att sjuksköterskor ska få semester.

– Det handlar inte om att sjuksköterskor i covidvården ska vaccinera, utan det finns annan vård som kan ställas om till exempel i primärvården. Våra medlemmar ska ha sin semester, men man ska inte behöva sänka kompetenskraven för det.

Anna Bergström säger att hon förstår att det kan vara svårt att planera arbetet eftersom tillgången på vaccin hela tiden ändras. Men hon tycker att man borde ha haft en beredskap för det. Hon blir förvånad när hon får höra att arbetsgivaren redan nu planerar att ta in undersköterskor som ska vaccinera.

– Det skulle bara vara en plan B om inte de inte lyckades med att uttömma alla andra möjligheter. Enligt mig har de fortfarande inte gjort allt, säger Anna Bergström.

Anna Bergström är ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.

Hon berättar om medlemmar i Vårdförbundet som sagt att de är villiga att ställa upp om de får en rimlig ersättning.

– Jag har flera gånger tagit upp frågan om att ge sjuksköterskor en ordentlig ekonomisk kompensation. Dessutom behöver man se över tiderna för vaccinering för att fler ska anmäla sig frivilligt. Som det ser ut nu är det framför allt dagtid då de är på sina ordinarie arbeten. Om det fanns möjlighet att hoppa in på kvällstid eller helger skulle det vara enklare. Det tror jag skulle uppskattas av allmänheten också, säger Anna Bergström.

Individuell lön

Enligt Tina Mansson Söderlund vaccineras det redan på kvällar och helger och det är något som kommer att öka i takt med att yngre personer ska vaccineras. Pressavdelningen i Region Gävleborg meddelar att det är individuell lönesättning som gäller för de som vaccinerar under pandemin.

Även fackförbundet Kommunals lokala avdelning i Gävleborg säger nej till att undersköterskor ska vaccinera.

– Det handlar om att degradera våra yrkesgruppers kompetenser. Det är läkemedel som ska ges intramuskulärt, en uppgift som undersköterskor inte gör i vanliga fall, sade ordförande Ann-Christine ”Anki” Larsson till tidningen Kommunalarbetaren nyligen.

Region Gävleborg söker också fysioterapeuter, läkarstudenter och sjuksköterskestudenter som kan tänka sig att vaccinera. De som anmäler sig får först genomföra en teoretisk delegeringsutbildning på webben som avslutas med ett test som de ska ha alla rätt på. Därefter får de en kurs i praktiskt genomförande på kliniskt utbildningscentrum i Gävle.

– Vi söker sjuksköterskor i första hand såklart, då blir ju allt mycket enklare. Som det är nu förlitar vi oss på våra pensionerade sjuksköterskor, de är verkligen vårdens hjältar som ställer upp nu, säger Tina Mansson Söderlind.

Innebär det här mer ansvar för sjuksköterskor om undersköterskor vaccinerar?

– Nej det är inte meningen. Det kommer att vara verksamhetscheferna som delegerar uppgiften. Om de är på ett sälle med massvaccination finns det platschefer som är ansvariga och på en mindre hälsocentral är det inte så komplicerat, säger Tina Mansson Söderlund.

Bygger på frivillighet

Delegationsfrågan diskuteras även flitigt i Region Dalarna. Roger Larsson, chefläkare inom primärvården, säger att det kan bli aktuellt för deras sjuksköterskor att delegera injektionsuppgiften till undersköterskor.

– De får ansvar för den enskilda delegeringen som betyder ett större ansvar, absolut. Men det är viktigt att understryka att det, som vid all annan delegering, bygger på frivillighet – både från den som ger en delegering och för den som tar emot den. Ingen som inte vill ska behöva göra det, säger Roger Larsson.

Kan du förstå att det finns en oro hos sjuksköterskor för beslutet att låta undersköterskor vaccinera?

– Det kan jag absolut förstå eftersom det är deras egentliga uppgift. Det här ska inte heller vara ett sätt att lösa en mer långsiktig personalbrist. Men vi måste komma ihåg att vi befinner oss i en exceptionell situation nu då vi måste få ut allt vaccin som vi får in. Sett till hela vården och samhället i stort så är det den absolut viktigaste uppdraget vi har nu och i ett sådant läge väger deras oro ganska lätt.

Roger Larsson menar att det handlar om att ta vara på den reella kompetens som finns i vården och han har själv arbetat med flera undersköterskor som han vet kan klara av uppgiften efter den särskilda utbildning som de satt ihop i samarbete med Högskolan i Dalarna.

Genom att aktivt kontakta pensionerade sjuksköterskor och läkare har Region Dalarna fått in en hel del resurser. Tillsammans med intern och extern rekrytering har de nu drygt 320 sjuksköterskor som anmält sig till vaccinkampanjen.

– Men jag tror inte det kommer att räcka. Vi räknar med att ge 80–90 000 doser vaccin i månaden fram till slutet av juli och då behöver vi ännu fler.

Kan ni erbjuda sjuksköterskor mer betalt för att ställa upp?

– Det kan jag inte riktigt svara på. Som det ser ut nu får de individuell lön och tillägg för obekväm arbetstid.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida