Hyrstopp väntar i flera regioner: ”Urusel tajming”

Första oktober drar fyra regioner i södra Sverige ner kraftigt på hyrsjuksköterskor. De är inte ensamma. Samtidigt införs nya dygnsviloregler. "Tajmingen är urusel", säger Anna Seiborg Kidell, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.
Region Skåne inför ett hyrstopp första oktober. Även regionerna Blekinge, Kalmar och Kronoberg har krokat arm och aviserat en kraftig neddragning från första oktober.
1 oktober införs också EU:s nya regler om elva timmars dygnsvila, parallellt med hyrrestriktionerna. Flera av Vårdförbundets förtroendevalda kallar det dålig tajming eftersom de nya viloreglerna kräver helt nya scheman.

– Att man väljer att lägga hyrstopp första oktober samtidigt som nya dygnsviloregler träder i kraft leder till en stor oro därute, säger Malin Tillgren Vårdförbundets ordförande i Skåne.
”Ekvationen går inte ihop”
I Skåne kommer vårdverksamheterna kunna ansöka om dispens för hyrpersonal vid arbetstoppar och på obekväma tider, men Malin Tillgren tror inte vården blir opåverkad.
– Jag kan inte se hur man ska kunna dra ner på hyr utan att ställa in planerad operationsvård och dra ner på vårdplatser. Parallellt har vi fått in begäran om överläggningar för sjuksköterskor som regionen vill ta ut i mer än 200 timmars övertid. Ekvationen går inte ihop rent personalmässigt.
De nya viloreglerna innebär att byten av arbetspass inte blir lika lätt utan att det får konsekvenser längre fram i arbetsveckan.
– Tar du ett dubbelpass och ska ha dygnsvila kanske din nästa dags pass försvinner och då måste man få in någon annan där. Vi vet att chefer gör sitt bästa för att hitta lösningar men de varken äger frågan, har mandat eller resurser, säger Malin Tillgren.
Hon tycker dygnsvilan i grunden är bra eftersom den ger bättre återhämtning mellan passen. Men ska det falla väl ut måste man anställa fler och erbjuda bättre arbetsvillkor anser hon.
– På många håll finns en tråkig syn där man inte uppskattar specialkunskapen, utan tycker en sjuksköterska är någon man kan flytta runt lite hur som helst, säger hon.
Region Skåne utreder nu ökad ob-ersättning, men Vårdförbundet hade hellre sett ett högre påslag i grundlönen för alla. Lönerevisionen i våras landade på 2,77 procent och ledde till ett upprop från Vårdförbundets medlemmar med en vykortskampanj.
”Vi måste bromsa”
Johanna Holmberg, hr-direktör i Region Skåne, ger sin bild av det kommande hyrstoppet.

– Det kan såklart bli gungigt när vi går in i det här men långsiktigt är målet att förbättra kvaliteten och kontinuiteten. Personal från bemanningsföretag innebär att våra egna medarbetare möter nya kollegor hela tiden vilket påverkar arbetsmiljön negativt.
Hur kommer hyrneddragningen påverka arbetsbelastningen i höst?
– Vi är en jättestor arbetsgivare och det ser olika ut. Jag kan inte svara för enskilda verksamheter, men det blir förstås mer kännbart där man blivit beroende av inhyrning.
Hur går planeringen av nya dygnsviloregler parallellt med hyrneddragningen?
– Jag tycker det landar ganska väl, eftersom vi ändå behöver se över schemana i och med dygnsviloreglerna. Det kan vara bra att vi tar det parallellt. Oro hade kommit oavsett när vi hade infört det, säger Johanna Holmberg.
Hur försöker ni rekrytera fler fasta sjuksköterskor?
– Vi ska ha konkurrenskraftiga villkor men vi kanske inte kan konkurrera på samma villkor som hyrföretagen. Vi har andra förmåner som vårt kollektivavtal, pensionsavtalet och friskvårdsersättningen.
Hon pekar på att regionen startar resursteam som ska kunna ambulera internt, en sorts fastanställd vikariepool. Regionen utreder också om de ska höja extraersättningar för anställda och införa en ledarakademi för chefer. De planerar också en rekryteringskampanj i september.
– Det saknas folk men vi är trygga i att vi inte löser det problemet med att fortsätta hyra in personal. Vi är en stor kund och behöver bli tydliga med att vi måste bromsa. Vi utgår från att vi klarar detta och vi måste hjälpas åt över gränserna, säger hr-direktören.
Ta fast jobb – få 30 000 kronor
Regionerna Blekinge, Kalmar och Kronoberg går gemensamt ut med en kraftig neddragning på hyrpersonal från första oktober. Fokus i steg ett i alla tre regionerna är allmänsjuksköterskor på vårdavdelningar. Nästa år planeras fler neddragningar i steg två och tre.
I Region Blekinge saknas cirka fyrtio heltidssjuksköterskor för att täcka hyrbehovet förra året. För att locka fast personal föreslår politiker i regionen nu ett lönetillägg på 30 000 kronor till den som tar en fast anställning och stannar ett år samt en lönesatsning för tillsvidareanställda sjuksköterskor inom dygnet runt-verksamhet på 3 000 kronor i månaden. Dessutom föreslås högre ersättning för extrapass.
Besluten om bonusarna ska fattas av regionpolitikerna i september – samtidigt som det sker ett politiskt maktskifte i regionen och det börjar en ny hälso- och sjukvårdsdirektör.
”Ingen långvarig effekt med bonusar”
Elin Larsson är sjuksköterska och tillförordnad vice ordförande i Vårdförbundet Blekinge. Hon tycker det är bra att regionen planerar en uttalad satsning på sjuksköterskor men hade hellre sett höjd lön för alla medlemmar.

– Bonusar kan säkert få effekt här och nu, men jag tror inte den är långvarig. Och alla de som arbetar, som lagt tio år på regionen och har en kompetens som inte kan bytas ut? De får ingenting för sin trogenhet, säger hon.
Hur neddragningen av hyrpersonal ska gå till praktiskt är ännu inte klart. Elin Larsson ser risker med större arbetsbelastning för fast anställda. Samtidigt med nya dygnsviloregler blir det ett svårt pussel att lägga tror hon.
– Övertid har våra medlemmar mycket redan, vilket vi ser som en hälsorisk, säger hon.
Söker upp före detta anställda och pensionärer
Maria Arvidsson Karlsson är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge. Hon säger att de tittat på hur hyrneddragningen ska få så liten påverkan som möjligt på till exempel vårdköer och väntetider.

– Under sommaren har vi provkört aktiviteter som utökat samarbete mellan verksamheter. Initialt kommer tillgängligheten påverkas och det kan även komma att krävas tillfälliga omprioriteringar, säger hon.
Hur kommer hyrstoppet påverka befintlig vårdpersonal?
– Inledningsvis kommer vi att se effekter i verksamheten. Vi arbetar med olika aktiviteter för att säkerställa en god patientsäkerhet och bra arbetsmiljö.
Maria Arvidsson Karlsson berättar också att regionen genomför uppsökande aktiviteter som vänder sig till personer som har valt att lämna Region Blekinge och även söker pensionärer som kan stötta upp initialt.
”Vi vill ha lön varje månad – inte engångsbelopp”
I Region Kronoberg hade man redan i vintras en diskussion mellan fack och arbetsgivare om hyrpersonalen då regionen gick ut med en budskapsplattform för att utestänga hyrpersonal som bodde i länet, vilket väckte fackliga reaktioner.

Anna Seiborg Kidell, Vårdförbundets ordförande i Kronoberg, är även kritisk till den nya hyrneddragningen första oktober. Hon tycker inte den kommer med tillräckligt attraktiva villkor för regionens fast anställda.
Hon anser också att stoppet av hyrpersonal är symptomatiskt för hur regionerna behandlar ett yrke som alltid varit kvinnodominerat.
– Gör man så här med andra konsulter? Det är inte samma hårda tongångar mot andra yrkesgrupper, säger hon.
Hon kritiserar också tidpunkten med nya dygnsviloregler.
– Tajmingen är urusel. Det är inte fair att lägga den här bördan på medarbetarna nu. Det hade kanske varit befogat med mer hyrpersonal för den här omställningen och sedan fasa ut när man återrekryterat, säger hon.
Även i Kronoberg utreds rekryteringsbonusar men facket upplever sig inte involverat i diskussionen.

– Om man på riktigt vill vara en attraktiv arbetsgivare för de här yrkena ger man väl inte dem de lägsta utfallet på många år, 2,7 procent. Vi vill ha lön varje månad – inte engångsbelopp.
Jessika Andersen, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg, väljer att svara på Vårdfokus frågor via mejl.
På kort sikt kan tillgängligheten till vård påverkas av hyrneddragningen, skriver hon.
Hyrstopp och bonusar – så vill regionerna få fler fasta sjuksköterskor
Hallands sjukhus ska minska hyrpersonalen kraftigt efter den 18 september. Hyrpersonal har motsvarat 69 fasta sjuksköterskor. Beslutet kom då sjukhuset stod inför ett underskott på 50 miljoner kronor för år 2023.
Region Sörmland införde hyrstopp i februari och har dragit ner på inhyrning med 60 procent enligt DN. Regionen ska ha sparat 12 miljoner kronor i månaden, men har ett underskott på 1,2 miljarder kronor. 16 vårdplatser inom psykiatrin har tagits bort och nu kan regionen dra ner antalet anställda med 700 personer enligt P4 Sörmland.
Region Norrbotten har infört dubbel ob-ersättning för sjuksköterskor, en kostnad på 45 miljoner kronor i år och 135 miljoner kronor nästa år.
Region Västerbotten har infört ett lönetillägg på 3000 kronor för sjuksköterskor som arbetar obekväm arbetstid, en höjning som upprört undersköterskorna som fick 1000 kronor.
Region Stockholms neddragning på hyrpersonal har kapat hyrkostnaderna med en tredjedel under perioden mars till juli, motsvarande 162 miljoner kronor. Det har dock lett till längre operationsköer enligt regionen. Regionen har även infört en rekryteringsbonus.
Region Värmland går back och vill spara på hyrpersonal i slutenvården och på hyrvikarier på vårdcentraler.
Gotländsk vårdpersonal skulle kunna få 30 000 kronor i bonus om de lyckades rekrytera personal till regionen. Ingen har nappat rapporterar P4 Gotland.
17 av 21 regioner har uppgett för DN att de planerar att spara in på hyrpersonal i år.
2022 ökade kostnaderna för inhyrd personal i relation till de totala personalkostnaderna med 0,8 procentenheter jämfört med år 2021 enligt SKR.