”Jag har burit broschen med stolthet”

Den är ju jag! Så svarar Monica Enebrink på frågan om vad sjuksköterskebroschen betyder för henne. Hon är en av många som samlar på broscher.
– Jag vet inte exakt hur många jag har, då måste jag nog räkna först, säger Monica Enebrink som bor i Rusksele.
Broscherna är prydligt uppsatta på blå sammetsklädda tavlor och sorterade efter landskap. Hon kommer fram till att det är ett hundratal sjuksköterskebroscher som visar skola och tidsperiod. Sedan har hon också ett fyrtiotal av de riktigt gamla broscherna som är i silver och ser ut som kors. Utöver det har Monica Enebrink en fin samling för andra yrkesgrupper: undersköterskor, assistenter, hemsystrar, sjukgymnaster, hemsamariter. Allt som allt blir det flera hundra broscher.
Brosch från Eskilstuna lasarett, 1920-tal Uppsala läns landstings sjuksköterskeskola. Sjuksköterskebrosch från Umeå. Sophiahemmets silverbrosch
skapades 1889.Sabbatsbergs sjuksköterskeskola.
Flera dubbletter
Hon har en hel del dubbletter. De finns i ett glasskåp på kirurgmottagningen vid Lycksele lasarett som är Monica Enebrinks tidigare arbetsplats. Numera är hon pensionerad och kan ägna än mer tid åt att leta efter broscher via olika auktionssajter och loppisar. De kan kosta allt mellan 100 och 1 000 kronor och de mer sällsynta broscherna är det ofta flera som är ute efter.
— Jag har en riktigt fin brosch i form av ett stort silverkors som sägs vara från den första sjuksköterskeskolan i Uppsala. Stämpeln visar att den är gjord av silversmeden Johan Olof Zetterström 1877.
Monica Enebrink har själv alltid burit en brosch från Uppsala som hon fick när hon tog examen 1977.
— Det kändes så stort och viktigt, det var ett tecken på att jag var en riktig sjuksköterska och jag har burit den med stolthet, säger hon.
I sin stora samling har Monica Enebrink fyra av de sju kända sjuksköterskebroscher som getts ut i just Uppsala, men hon hoppas kunna samla in alla.
Symbol med anor
Det var i slutet av 1800-talet som sjuksköterskor mer allmänt började bära en brosch på sin uniform, ofta i form av ett kors.
Så småningom blev det i stället runda broscher i emalj, men fortfarande ofta med korset som symbol. I mitten eller runt ytterkanten står namnet på orten eller sjukhuset där man utbildat sig. Vissa broscher har andra symboler, som Florence Nightingale-lampan eller en landskapssymbol.
Ända från början har varje skola haft sin egen brosch som bara har förändrats lite med tiden. Blått, vitt och guld är de vanligaste färgerna, men kombinationen rött och guld används också av till exempel Karolinska institutet och Röda korsets högskola.
Källa: Broscher i svensk sjukvård av Kurt Kaijser.