Yrkesidentitet

Symbol för både teknik och omvårdnad

Symbol för både teknik och omvårdnad
Svensk förening för röntgensjuksköterskor har tagit fram yrkesbroschen i turkost och silver. De som tar examen vid Karolinska institutet får en brosch i rött och guld som det står röntgensjuksköterska på. Foto: Privat.

En stilren brosch i silver och turkos är röntgensjuksköterskornas symbol. Förslagen till hur den skulle se ut kom från röntgensjuksköterskorna själva.

— Det kom starka önskemål om en egen brosch så vi anordnade en tävling 2009 och fick en mängd olika förslag, berättar Bodil Andersson, vice ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor som har tagit fram broschen.

De olika förslagen diskuterades och lades ihop till det som slutligen blev en brosch som symboliserar både teknik och omvårdnad.

— Korset, som också finns på många sjuksköterskebroscher är ju symbolen för omvårdnad, strecken och vågorna symboliserar strålning och radiovågor, förklarar Bodil Andersson.

Broschen är en betydelse­full symbol för röntgensjuksköterskans profession, tycker Bodil Andersson. Studenterna brukar beställa den i samband med att de tar examen eftersom de flesta lärosäten inte delar ut någon särskild brosch just till röntgensjuksköterskor. De som tar examen vid Karolinska institutet får dock en brosch i rött och guld som det står röntgensjuksköterska på.

En äldre brosch för röntgensjuksköterskor, tillhörande Kristina Andersson, röntgensjuksköterska på Kungälvs sjukhus. Foto: Privat.
En äldre brosch för röntgensjuksköterskor, tillhörande Kristina Andersson, röntgensjuksköterska på Kungälvs sjukhus. Foto: Privat.

Men det har funnits andra broscher tidigare för dem som arbetar inom radiologi. 1962 började man utbilda röntgenassistenter. Kristina Andersson, röntgensjuksköterska på Kungälvs sjukhus skickar en bild på sin väl använda brosch.

— Pricken i mitten och den mörkfärgade ringen var guldfärgade från början, men det är bortslitet efter många års användning. Jag har nu jobbat i 37 år och ångrar inte mitt yrkesval. Utvecklingen under den här tiden har varit enorm och det har hela tiden varit så roligt, säger hon.

Kristina Andersson tog examen vid Göteborgs vårdhögskola 1983. Titeln var röntgenassistent, men i examensintyget står det ”sjuksköterska inom diagnostisk radiologi”.

1982 blev utbildningen en av sex linjer på hälso- och sjukvårdslinjen och ledde fram till legitimation som sjuksköterska inom diagnostisk radiologi. Efter många utredningar och diskussioner beslutade riksdagen år 2001 att titeln röntgensjuksköterska skulle ges en egen yrkesexamen och legitimation.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida