Många olika broscher för biomedicinska analytiker

Många olika broscher för biomedicinska analytiker
Brosch för biomedicinsk analytiker (IBL).

Det finns många olika broscher för biomedicinska analytiker med symboler hämtade från laboratorievärlden: molekyler, blodkroppar, blodomlopp och mikroskop. Intresset för broscher är stort.

När Vårdfokus frågade biomedicinska analytiker på Vårdförbundets Facebooksida om deras broscher fick vi massor av svar. Många lyckades hitta gamla och bortglömda broscher som de fått en gång.

Flera skrev att de burit sin brosch med stolthet varenda dag på jobbet i decennier. Somliga berättade sorgset att deras fina brosch hamnat i landstingstvätten.

De tidigare laborantskolorna, där laboratorieassistenter utbildades, hade vackra och fantasifulla broscher som delades ut vid examen, till exempel ett guldfärgat mikroskop på röd botten eller en milligramvåg i guld på blå botten. En vanlig variant var en stiliserad gyllene kedja av kolhydratmolekyler runt en måltavla med en färgprick i mitten. Den delades ut vid laborantskolor från 1962 till 1982. Färgerna symboliserade olika utbildningar. Blå prick var klinisk kemi-assistent och gul prick var röntgendiagnostik-assistent.

För dem som läst inriktningen mot klinisk fysiologi är det en bild av hjärta och lungor som pryder broscherna, både nu och tidigare.

Även i  dag finns särskilda broscher för en del av de lärosäten som utbildar biomedicinska analytiker. Vissa universitet som inte har egna broscher delar ut IBL:s turkosgröna brosch. Den får man också som medlem i yrkesorganisationen.

Två biomedicinska analytiker om sina broscher

Maud Bergenheim, pensionerad biomedicinsk analytiker.

Maud Bergenheim, pensionerad biomedicinsk analytiker:

— Jag gick ut Stockholms Laborantskola 1970 och var jättestolt den dagen jag fick min brosch, det var ett bevis på att man pluggat hårt. Jag har lyckats ha den kvar och burit den med stolthet varje dag.

– 2012 gick jag i pension, men jobbade extra ända till 2018. Jag har stortrivts med mitt arbetsliv!

Andreas Malmgren, biomedicinsk analytiker på Klinisk fysiologi och nuklearmedicin, Skånes universitetssjukhus.

Andreas Malmgren, Klinisk fysiologi och nuklearmedicin, Skånes universitetssjukhus:


— Broschen köpte jag i samband med min examen 2007. När jag tog på mig den kände jag glädje och stolthet över att äntligen vara färdig med utbildningen till legitimerad biomedicinsk analytiker.

– Den representerar min profession och den inriktning jag valt att arbeta och fördjupa mig inom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida