hök24

Medling pågår: ”Vi försöker hitta en lösning”

Medling pågår: ”Vi försöker hitta en lösning”
Annelie Söderberg, förhandlingschef Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett och Getty Images

Medlingen pågår för fullt mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona om ett nytt kollektivavtal. Det är två frågor som står i centrum. Arbetstidsfrågan och ett omdiskuterat yrkande från arbetsgivarsidan.

I tre dagar har nu medlingen pågått mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona och förhandlingschef Annelie Söderberg uttrycker tillförsikt till processen, även om det är bråda dagar. Hon hinner knappt hoppa ut ur ett möte innan nästa börjar.

­– Medlarna är duktiga och de underlättar en sådan här process. Vi får tydliga hemläxor. Det går framåt, sedan är frågan om vad vi kan komma överens om.

Två frågor som berör arbetstider

Bakgrunden till att Vårdförbundet önskade att få hjälp av medlare i förhandlingsprocessen kokar ner till två centrala punkter. Dels att frågan om arbetstidsförkortning inte har hörsammats av arbetsgivarsidan. Dels att motpartens första slutbud, den 24 mars, innehöll ett yrkande som hade kommit in alldeles för sent i processen, enligt Annelie Söderberg.

 SKR:s förhandlingschef, Jeanette Hedberg, har en annan uppfattning om detta yrkande, och säger i en intervju med tidningen Arbetet, att frågan har funnits med från början i förhandlingarna.

Men där är Annelie Söderberg tydlig:

­– Vi har gått igenom våra minnesanteckningar och första gången den formulerades i något otydlig tappning var den 12 mars. Sedan har den haft lite olika ingångar.

Kan du säga något om den?

­– Den är omfattande. Med den skulle våra medlemmar få ännu sämre arbetsmiljö och ännu sämre arbetstider, så som den ser ut just nu. Så kan vi säga.

Vad väntar nu?

­– Vi fortsätter med medlarna och går igenom allt systematiskt, för att se var vi står nära varandra och var vi står långt ifrån. De träffar oss parallellt och ibland ser de till att vi sitter tillsammans, får ställa frågor och förklara för varandra.

Arbetstidsfrågan, den mest centrala för Vårdförbundet, har ännu inte diskuterats i medlingsprocessen, enligt Annelie Söderberg.

Några av Vårdförbundets yrkanden inför HÖK 24

  • Förutsättningar för hållbara heltider genom förkortad veckoarbetstid.
  • En god löneutveckling för samtliga och fortsatt satsning på särskilt yrkesskickliga.
  • Höjd ersättning vid arbete på obekväm arbetstid.
  • Schemalagd tid till exempelvis inläsning, kompetensutveckling och reflekterande samtal, med möjlighet att utföra detta på distans.
  • Goda förutsättningar för chefer att ta sitt arbetsmiljöansvar samt mandat att bemanna och förlägga med tillräcklig och rätt kompetens. Det gynnar både chefers och medarbetares arbetsmiljö.
  • Krav på hållbara scheman för bättre arbetsmiljö, förutsägbarhet och hälsa.

Medlemmar drabbas inte av att centralt avtal saknas

År 2019 tog Vårdförbundet och SKR också hjälp av samma medlare i förhandlingarna om HÖK19. Då var lön och särskilt yrkesskickliga den stora stötestenen. Medlingen tog då cirka tre veckor innan avtalet var i hamn. Men det går inte att jämföra processerna, enligt Annelie Söderberg.

­– Det kan se väldigt olika ut, man kan inte ta fasta på hur det såg ut då.

Inte heller vill Annelie Söderberg svara på om Vårdförbundet står närmare en konfliktsituation nu än 2019.

­– Nej, det kan vi inte uttala oss om under medling. Nu ska vi försöka jobba med att lösa frågor.

Kollektivavtalet HÖK22 löpte ut den 31 mars och har inte förlängts. Hur påverkas medlemmarna av det?

­– Avtalet löper vidare på individnivå, eftersom avtalet har flutit in i genom individernas enskilda anställningsavtal, säger Annelie Söderberg.

Ensamma om att ta hjälp av medlare

Av sex så kallade HÖK-avtal som förhandlades parallellt i årets avtalsrörelse har tre kommit i hamn, bland annat Läkarförbundets. Sveriges Lärare och Kommunal har tackat nej till arbetsgivarsidans slutbud och fortsätter sina förhandlingar.

 Att vissa fackförbund har slutit avtal och andra inte, påverkar inte Vårdförbundets förhandling, enligt Annelie Söderberg.

­– Vi fortsätter i vår egen medlingsprocess nu.

Så gick det för andra fackförbund

Avtalsrörelsen 2024 är unik i sitt slag, eftersom 24 fackförbund förhandlar samtidigt mot samma arbetsgivarpart. Sammanlagt ska det resultera i sex nya kollektivavtal inom ”HÖK-områdena”, vilket innebär Huvudöverenskommelser med arbetsgivarparterna SKR och Sobona, som organiserar kommunala bolag. 

Tre av dessa kollektivavtal är nu tecknade:

  • Fackförbundet Vision, Akademikerförbundet SSR och Ledarna omfattas av ett kollektivavtal. Resultatet blev ett ettårigt avtal, som följer industrimärket på 3,3 procent i år.
  • Läkarförbundet har också tecknat ett ettårigt avtal som är följer industrimärket på 3,3 procent.
  • Akademikeralliansen, som består av 16 Saco-förbund, förlängde sitt sifferlösa avtal, som gäller tillsvidare.

Tre kollektivavtal är ännu inte tecknade:

  • Kommunal och Sveriges Lärare har tackat nej till SKR och Sobonas bud – avtalen förlängs och förhandlingarna fortsätter.
  • Vårdförbundet har begärt medling. Målet är ett nytt avtal så snart som möjligt.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida