De ska medla mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona
På skärtorsdagens eftermiddag stod det klart att det blir Gunilla Runnquist och Gunnar Gräslund som blir medlare i de pågående avtalsförhandlingarna.
Två medlare har utsetts i de pågående avtalsförhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKR och Sobona. Efter att parterna kontaktat Medlingsinstitutet kommer Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet och Göran Gräslund, tidigare generaldirektör på Datainspektionen att ta förhandlingen vidare.
Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg är nöjd med beskedet att det blir de två personerna.
– Båda var inne som medlare 2019 och har läst in sig på Vårdförbundets medlemmars problematik och har en förförståelse för frågorna, säger Annelie Söderberg.
Medlingen inleds på annandag påsk, den 1 april. Då kommer medlarna sätt sig ner tillsammans med Vårdförbundet, SKR och Sobona och gå igenom vad parterna har gjort hittills.
– Medlarna kommer att ställa frågor om vad vi inte är överens om. De kommer också se vad de kan göra för att ta oss vidare, berättar Annelie Söderberg.
Vilka frågor är det ni inte kommer överens om?
– Vår viktigaste fråga är arbetstiderna för våra medlemmar i hälso- och sjukvården där vi kan konstatera att ett veckoarbetstidsmått enligt kontorsnormen inte kan vara det mått som ligger till grund för vården.
– Vi har förståelse för, och har utryckt, att man inte kan sänka allt vid ett enda tillfälle, utan att det här kan behöva ske stegvis. Det kommer att behövas tid för att implementera sänkt veckoarbetstid i verksamheterna, allt kan inte ske här och nu, säger Annelie Söderberg.
En annan fråga är lönen, en god löneutveckling för alla, berättar hon.
– Det är en stor och viktig fråga för medlemmarna. Vi vill också se att det finns fredad tid utanför det kliniska arbetet för inläsning, kollegiala samtal och tid för samtal med chefen. Där har vi inte heller nått motparten. Väldigt mycket för medlemmarna som handlar om arbetsmiljö är kopplat till arbetstiderna. Även höjda OB-ersättningar är en viktig fråga för medlemmarna.
Fakta om förhandlingen
- Drygt 77 000 medlemmar i Vårdförbundet, i samtliga yrkesgrupper, berörs av att kollektivavtalet HÖK22 har sagts upp och slutar gälla den 31 mars 2024.
- Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om ett nytt avtal kallas avtalsrörelse.
- Motparten i förhandlingarna är arbetsgivarparten SKR och Sobona, som företräder alla kommuner, regioner, samt kommunala bolag.
- Medling är en metod för att försöka få parterna att komma överens. Metoden innebär att det utses utomstående personer för att hjälpa parterna att nå en uppgörelse.
Vad hoppas du att medlingen ska leda till?
– Förväntningarna som jag har på medlarna är att de ska se på saker som parterna behöver utreda tillsammans. De kan peka ut vad parterna kan vända och vrida och hitta lösningar. Det blir intressant att se vad medlarna kommer att tänka runt det här, säger Annelie Söderberg.
Det var i tisdags som Vårdförbundet begärde att förhandlingsmedlare skulle utses eftersom parterna står långt ifrån varandra.
– Vårt fokus är att rädda sjukvården och få ett bra avtal för våra medlemmar. Vi kunde inte se några tecken på att SKR och Sobona tänkte tillmötesgå de yrkanden vi lagt. Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga och villkoren för våra medlemmar är avgörande för att medborgarna ska få en god och säker vård, säger Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.
Så gick det för andra fackförbund
Avtalsrörelsen 2024 är unik i sitt slag, eftersom 24 fackförbund förhandlar samtidigt mot samma arbetsgivarpart. Sammanlagt ska det resultera i sex nya kollektivavtal inom ”HÖK-områdena”, vilket innebär Huvudöverenskommelser med arbetsgivarparterna SKR och Sobona, som organiserar kommunala bolag.
Tre av dessa kollektivavtal är nu tecknade:
- Fackförbundet Vision, Akademikerförbundet SSR och Ledarna omfattas av ett kollektivavtal. Resultatet blev ett ettårigt avtal, som följer industrimärket på 3,3 procent i år.
- Läkarförbundet har också tecknat ett ettårigt avtal som är följer industrimärket på 3,3 procent.
- Akademikeralliansen, som består av 16 Saco-förbund, förlängde sitt sifferlösa avtal, som gäller tillsvidare.
Tre kollektivavtal är ännu inte tecknade:
- Kommunal och Sveriges Lärare har tackat nej till SKR och Sobonas bud – avtalen förlängs och förhandlingarna fortsätter.
- Vårdförbundet har begärt medling. Målet är ett nytt avtal så snart som möjligt.