hök24

Regionen där övertid blivit stridsfråga – här kan blockaden få stor påverkan

Regionen där övertid blivit stridsfråga – här kan blockaden få stor påverkan
Enligt Vårdförbundet gjorde de knappt 2 000 medlemmarna inom Region Västmanland totalt över 98 000 övertidstimmar under 2022. Foto: Getty Images

Vårdförbundet har varslat om konfliktåtgärder som innebär att övertids- och mertidsarbete inte ska utföras. I Västmanland arbetade medlemmarna över 100 000 övertidstimmar förra året. ”Konfliktåtgärden understryker de rimliga yrkanden vi haft mot SKR, att vi är för få för att orka jobba heltid ett helt yrkesliv”, säger Johanna Holmström, Vårdförbundets vice ordförande i Västmanland .

Som Vårdfokus tidigare berättat har Vårdförbundet varslat om konfliktåtgärder i alla regioner och fyra kommunala bolag i Stockholm. Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad, ska träda i kraft den 25 april och berör omkring 63 000 medlemmar men även oorganiserade.

Enligt Vårdförbundet arbetade medlemsgrupperna omkring 3 miljoner timmar övertid förra året, var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Region Västmanland är en av de regioner som sticker ut med mest övertid.

Johanna Holmström, vice avdelningsordförande, Vårdförbundet Västmanland. Foto: Privat.

– Många av våra medlemmar har lämnat regionen på grund av arbetsförhållandena. Bemanningen räcker inte till för den verksamhet som ska bedrivas. Man täcker semestrar, sjukskrivningar och vabb med övertidsarbete. På vissa enheter och avdelningar är det så att man redan vid planeringen av schemat vet att det saknas personal för att täcka alla pass, säger Johanna Holmström, vice ordförande i Vårdförbundet Västmanland.

Begärt ingripande från Arbetsmiljöverket

Enligt Vårdförbundet gjorde de knappt 2 000 medlemmarna inom Region Västmanland totalt över 98 000 övertidstimmar under 2022. Under 2023 steg övertiden till strax över 100 000 timmar, enligt Vårdförbundet, och fördelades på färre personer. Det betyder att många har gått över 200 timmar per år, vilket är maxgränsen. Övertid utöver det kräver särskilda skäl.

– Det finns färre personer i verksamheterna, vilket gör att övertiden kan fördelas på färre personer. Övertiden fördelas oftast enligt frivillighetsprincipen. Det har arbetsgivaren köpt, trots att vårt avtal säger att man aktivt ska jobba för att minska övertiden och fördela den på fler personer, säger Johanna Holmström.

Vårdförbundet har under lång tid diskuterat övertidsproblemen med arbetsgivaren, men menar att för lite har gjorts. Förbundet har begärt ingripande från Arbetsmiljöverket i tre fall där extra övertid tagits ut på personal utan tillräckliga skäl. Det gäller ambulanskliniken, infektionskliniken och medicinkliniken. De har ännu inte fått svar från myndigheten.

Hur påverkas medlemmarna om det blir konflikt och stopp för övertidsarbete?

– Egentligen ska regionen klara det, eftersom tanken är att man ska ha en grundbemanning som gör att man bara använder övertid i undantagsfall. Men så ser verkligheten inte ut. Jag räknar med att det kommer bli stor påverkan på den dagliga verksamheten.

Vad säger du om att Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärd handlar om just övertid?

– Den går väl ihop med de rimliga yrkanden som vi lagt gentemot SKR. Det handlar om att kunna ha hälsosamma och hållbara scheman, att man ska kunna jobba en heltid ett helt yrkesliv. Så är det inte i dag, vi är för få för att orka ett helt yrkesliv. Vi jobbar övertid och betalar med vår hälsa, eller får gå ner i tid för att orka vilket påverkar lönen, säger Johanna Holmström.

Therese Deutsch, HR-direktör Region Västmanland.
Therese Deutsch, hr-direktör Region Västmanland. Foto: Region Västmanland

Hr-direktören: ”En arbetsledningsfråga”

Therese Deutsch, hr-direktör i Region Västmanland, delar inte Vårdförbundets bild av att övertiden ökar. Hon säger att siffrorna tvärt om visar att den minskar år för år. Hon menar även att sjukskrivningarna minskar och att det totala antalet arbetade timmar under ordinarie arbetstid ökar.

Däremot håller hon med om att fördelningen av övertiden är ett problem, att för få delar på den.

– Där har vi inte lyckats än. Det beror dels på att det är brist inom vissa specialistkompetenser. Vi har även medarbetare som gärna arbetar övertid. Men det är till syvende och sist en arbetsledningsfråga. Vi jobbar på det.

Hur då?

– Det handlar om nära stöd till våra chefer. Vi har bland annat tagit fram stödmaterial med särskilt fokus på arbetstider. Vi har också infört verktyg för schemaplanering för att det ska bli lättare att få överblick.

Hur påverkas vården om varslet om konfliktåtgärder blir skarpt?

– Vi fick beskedet för bara några timmar sedan, jag kan inte säga så mycket om det nu. Vi behöver varseltiden på oss för att tillsammans med verksamheterna analysera eventuella konsekvenser och hur vi ska hantera det.

Är ni oroliga?

– Det är generellt en orolig tid just nu. Det är turbulent i omvärlden. Det är ett tufft ekonomiskt läge som har lett till anställningsstopp. Parallellt med det jobbar vi med att bli oberoende av hyrpersonal och vi har fått nya regler om dygnsvila. Allt detta påverkar föreutsättningarna och pressar verksamheterna. Ovanpå det kommer en eventuell övertidsblockad som vi behöver analysera och agera på. Vi måste stötta våra chefer att hantera allt detta.

Ordlista vid konflikt

Fredsplikt

Kollektivavtalsbundna arbetsgivare och arbetstagare och deras organisationer får inte vidta konfliktåtgärder mot varandra så länge kollektivavtalet gäller.

Konfliktvarsel

Innan konfliktåtgärder vidtas måste motparten informeras om åtgärderna.

Konfliktåtgärd 

En åtgärd som vidtas mot motparten för att sätta tryck, till exempel arbetsnedläggelse (strejk), mer-/övertidsblockad eller nyanställningsblockad. Ordet stridsåtgärd används också.

Lockout

Arbetsgivaren stänger av arbetstagare från arbetet.

Medling 

En metod för att försöka få parterna att komma överens. Metoden innebär att det utses utomstående personer för att hjälpa parterna att nå en uppgörelse.

Sympatiåtgärd 

Konfliktåtgärd för att stödja en annan part i dess lagliga konflikt.

Källa: Vårdförbundet

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida