fackförbundspressens journalistpris

Vårdfokus kan vinna pris för bästa digitala satsning

Vårdfokus kan vinna pris för bästa digitala satsning
Vårdfokus reporter Helena Mirsch i bilen på väg för att skildra vårdpersonalens erfarenheter av pandemin. Foto: Hans Zetterberg

I tre veckor reste Vårdfokus reporter Helena Mirsch runt i landet för att samla berättelser från covidvården. Resultatet blev en unik skildring av vårdpersonalens slit, svett och tårar i början av pandemins andra våg. Nu nomineras Vårdfokus till Bästa digitala satsning för artikelserien ”På plats i pandemins spår”.

För ganska precis ett år sedan satte sig reporter Helena Mirsch och fotograf Hans Zetterberg i bilen och påbörjade sin långa resa Sverige runt. Uppdraget var att skildra hur vårdpersonalen mådde efter den svåra pandemin som härjat under året. Det visade sig dock snabbt att pandemin var långt ifrån över – andra vågen skulle strax skölja över landet.

Vårdfokus mötte vårdpersonal som var slitna till både kropp och själ efter långa pass i skyddsutrustning, många övertidstimmar, hög arbetsbelastning och en alldeles för kort sommarsemester. Flera hade själva insjuknat i covid. Andra var sjukskrivna för utmattning. Hur skulle de orka nu?

– Det här är något av det allra viktigaste jag har gjort under mitt yrkesliv som journalist. Under de här tre veckorna intervjuade jag runt 60 personer. Det kändes så jätteviktigt att de skulle få höras efter vad de hade gått igenom, säger Helena Mirsch.

– Det var också fascinerande att berättelserna var så olika från olika ställen, att upplevelserna i Luleå och Sundsvall skilde sig från till exempel Göteborg. Sammantaget blev det en så bra spegling av hur vårdens personal upplevde pandemin.

Resan resulterade i en lång rad artiklar, bildspel och korta filmer på Instagram där läsarna fick möta bland andra Marie som gått in i väggen, Paola som blev covidsmittad på jobbet, Simon som utan förvarning fick börja jobba 12-timmarspass och Mathilda som med gråten i halsen berättade om de döende som inte fick ta avsked. 

Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén är stolt över att tidningen nu har chans att vinna pris för Bästa digitala satsning:

– Vi är så glada för den här nomineringen! Vi ville skildra en historiskt tuff tid för våra läsare och vad den gjort med dem. När strålkastarljuset från andra medier slocknade fortsatte vår reporter Helena Mirsch att söka upp dem. Det känns väldigt välförtjänt att hennes idoga och uthålliga arbete uppmärksammas. Men lika välförtjänt för hela redaktionen som slöt upp på hemmaplan och spred materialet digitalt, säger Michelle Wahrolén.

Fackförbundspressens journalistpriser går till 2020 års bästa journalistiska insatser i åtta olika prisklasser. Pristagarna tillkännages den 27 oktober.

Läs hela artikelserien ”På plats i pandemins spår”:

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida