sommaren 2023

Växlande vårdtryck i sommar: ”Grader i helvetet”

Växlande vårdtryck i sommar:  ”Grader i helvetet”
Personalbrist och hög beläggning har präglat akutvården i sommar - men på andra håll har man märkt en förbättring jämfört med förra året. Foto: Getty Images

Fortsatt hög överbeläggning och brist på personal i akutvården. Men också lugnare än förra året på sina håll. Så blev sommaren enligt Vårdförbundet. ”Det är grader i helvetet”, säger Martin Hulldin, fackombud i Västra Götaland.

I NU-sjukvården, Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) och Uddevalla sjukhus, har Vårdförbundets centrala ombud riktat hård kritik mot arbetsmiljön inför och under sommaren.

Anna Tjus, Vårdförbundet Västra Götalandsregionen.

NÄL har dragit ner på hundra vårdplatser, stängt avdelningar, stängt Bup:s slutenvård i Trollhättan i juli och man har dragit in en ambulans i Uddevalla för att klara belastningen.

– Det har varit fullt och överbeläggningar, säger Anna Tjus i Vårdförbundets styrelse för Västra Götaland.

Efter fackets kritik mot bemanningen på akuten började ledningen med daglig styrning och fler utlokaliserade vårdplatser. Det har avlastat akuten enligt NU-sjukhusens direktör Björn Järbur.

Björn Järbur, sjukhusdirektör NU-sjukvården Västra Götaland. Foto: VGR
Björn Järbur, sjukhusdirektör NU-sjukvården Västra Götaland. Foto: VGR

– Vi har delat bördan mellan avdelningar på annat sätt så inte medicinområdet fått ta en så stor del, säger han.

Hur har arbetsmiljön varit?

– Bättre på vissa håll. På andra håll har man haft mer att göra.

Björn Järbur tycker ändå sommaren varit relativt lugn.

– Vi har kommit hyggligt väl ut med tanke på förutsättningarna. Min bild är att vi trots allt klarat sommaren bättre än den förra med ett aktivt ledarskap. Det är alltid en utmaning eftersom det blir 150 000 extra boende i Bohuslän varje sommar, säger han.

Anna Tjus på Vårdförbundet vill inte kalla sommaren hygglig.

– Jag delar inte ledningens bild när det kommer till våra medlemmars arbetsmiljö. Man har vädjat till folks dåliga samvete. Sjuksköterskor ställer upp och tar det där dubbelpasset för att slippa bli inbeordrade längre fram, säger hon.

Bättre men ”grader i helvetet”

Martin Hulldin, ambulanssjuksköterska, styrelseledamot Vårdförbundet i Västra Götalandsregionen.  Foto: Privat
Martin Hulldin, ambulanssjuksköterska, styrelseledamot Vårdförbundet i Västra Götalandsregionen. Foto: Privat

Martin Hulldin, styrelseledamot i Vårdförbundet Västra Götaland, kallar sommaren ”ansträngd” i hela regionen med många överbeläggningar.

– På många ställen var det något bättre än förra sommaren. Men det är grader i helvetet, säger han.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har haft det lite lugnare än förra året. Men på Sjukhusen i väster ligger ett stort sparkrav och flera sjuksköterskor har sagt upp sig. Inför sommaren skrev personalen på Kungälvs sjukhus kirurgiavdelning 2 en debattartikel i Vårdfokus och fick svar av verksamhetschefen.

Fortsatt hög överbeläggning

De svenska akutsjukhusen har fått kritik av Ivo och Socialstyrelsen för att ha för få vårdplatser. Tillgången till vårdplats mäts till exempel i överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter till avdelningar för andra sjukdomstillstånd.

  • Enligt SKR:s senaste statistik var överbeläggningen 7,4 patienter per 100 disponibla vårdplatser i juni. Exakt samma siffra som förra året, vilket fortsatt är den högsta notering av överbeläggning som uppmätts i juni sedan 2013 enligt SKR:s Väntetider i vården.
  • Utlokaliseringarna till andra specialistavdelningar minskade något jämfört med i juni förra året från i snitt 2.5 till 2.3 patienter per 100 disponibla vårdplatser.
  • Det gjordes 165 049 patientkontakter på landets akutmottagningar i juni enligt SKR. Det är 6 826 fler kontakter jämfört med genomsnittet under januari till maj i år (siffror saknas för Region Kronoberg och Region Skåne).

Kämpigt i Karlskrona

I turisttäta Region Blekinge har Vårdförbundet märkt en hård belastning på medlemmarna i Karlskrona och Karlshamn inom akuten, kirurg, thorax och medicin.

Camilla Perland, ordförande Vårdförbundet Blekinge. Foto: Privat
Camilla Perland, ordförande Vårdförbundet Blekinge. Foto: Privat

– Det har varit väldigt tufft. Ett högt tryck. Bara en sjuksköterska på 10-12 patienter dagtid och överbeläggningar, säger Camilla Perland ordförande Vårdförbundet Blekinge.

Enligt henne har flera lämnat sin fasta tjänst för att gå till hyr, kommun eller andra yrken.

– Att sommaren blir så tuff beror på att det är så mycket tuffare också resten av året med mycket övertid, säger hon.

Enligt Camilla Perland har läget varit under kontroll i kommunerna i Blekinge. Men även de har haft svårare att rekrytera sjuksköterskor i år säger hon.

Vårdförbundet: Högre belastning i kommuner än förr

Flera kommuner i landet har gett extra bonusar för att locka sjuksköterskor den här sommaren. Exempel är Mölndal som erbjöd 55 000 kronor i lön för den som arbetar hela sommaren och Umeå som betalade 58 000 kronor i månaden och gratis boende.

– På senare år har det blivit tuffare i kommunerna att få in vikarier och en högre belastning för sjuksköterskorna även där, säger Anna-Karin Johannesson, styrelseledamot Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland.

Flera kommuner i länet har tagit in sjuksköterskor från bemanningsföretag, studenter som läser till sjuksköterskor och bett anställda ta extra turer och arbeta övertid enligt Vårdförbundet.

I Värmland: ”Aldrig haft så många returer”

Eva-Lena Axelsson, sjuksköterska Sjukhuset Arvika. Foto: Privat
Eva-Lena Axelsson, sjuksköterska på akuten på Sjukhuset Arvika. Foto: Privat

Eva-Lena Axelsson är sjuksköterska på Sjukhuset Arvikas akutmottagning. Hon säger att många i personalen fått jobba extra pass och dubbelpass på grund av högt patienttryck.

– Vi har aldrig haft så få vårdplatser och så många returer på akuten – att patienten blir hemskickad och sedan kommer tillbaka efter några dagar. Det slussas ut så fort det går.

På Centralsjukhuset i Karlstad beskrivs läget som något mindre skakigt än 2022.  

Porträtt av Helen Engström, biomedicinsk analytiker, Skoghalls vårdcentral, Region Värmland.
Helen Engström, biomedicinsk analytiker, vice ordförande Vårdförbundet Värmland.

– Bättre jämfört med förra året som var fruktansvärt, säger Helen Engström, vice ordförande Vårdförbundet Värmland. 

En förklaring kan vara mindre korttidsfrånvaro. Ändå har en del sjuksköterskor i Region Värmland arbetat 150-200 timmar övertid redan innan sommaren och det har varit hög belastning på akut och ambulans.

– Vi har också haft en hel del satellit-patienter där avdelningar fått sjuka med andra åkommor än vad man är van vid på grund av överbeläggningarna, säger Helen Engström.

Så blev sommaren

  • Norrlands universitetssjukhus i Umeå var i förstärkningsläge från 29 juni till 17 juli.
  • Akutsjukhusen i Östergötland hade högst överbeläggning av alla regioner i juni med 18,3 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser, att jämföra med rikssnittet på 7.4 samma månad enligt SKR.
  • På andra plats bland högst överbelagda i juni kom Region Skåne tätt följd av regionerna Blekinge, Västerbotten och Västra Götaland som låg kring 11 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser.
  • Sex sjuksköterskor sade upp sig på Sunderby sjukhus i Norrbotten efter en sammanslagning av medicinavdelningar. Mass-sms har också gått ut till samtliga verksamheter där personal uppmanas ta extrapass för att bemanna en kirurgisk akutavdelning skriver Norrbottenskuriren.
  • I Region Stockholm har sommaren varit lugnare i år på akutsjukhusen enligt regionen, även om trycket stundtals varit högt på akutmottagningarna. Karolinska universitetssjukhuset har kunnat ta emot patienter från andra regioner.
  • Förlossningsvården har på flera håll haft det lugnare än tidigare somrar på grund av färre födslar visar en enkät av TT.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida