Södersjukhuset

Förlossningsavdelningen kan äntligen se framåt

Barnmorskorna på förlossningen vid Södersjukhuset ser efter gårdagens besked fram emot att få renoverade lokaler och kunna utveckla vården, samtidigt som de känner för sina kolleger på Södra BB.

17 december 2015

När klinikledningen i går meddelade att Södra BB flyttar till Södertälje sjukhus möttes det av sorg bland personalen där. En våning ner, på den stora förlossningsavdelningen, ser barnmorskan Catharina Wrede Ortmark fram emot en omorganisation. Det kommer att möjliggöra en utveckling av vården på ett mycket bra sätt för de som ska föda här menar hon. Samtidigt har barnmorskorna stor förståelse för sina kolleger på Södra BB.

– Det är klart att det är tufft för dem, en flytt är en jättejobbig process, och vi känner verkligen för dem, säger Catharina Wrede Ortmark.

Ny avdelning

Personalen på förlossningen på Sös har kämpat länge för ett förändringsarbete och renovering av undermåliga lokaler. De har sedan tidigare inlett ett samarbete med neonatalen och BB för att få till en antenatal vårdavdelning, där gravida i latensfas kan ligga för observation. Den processen stannade av tidigare i höst efter att politikerna stoppat den då planerade nedläggningen av Södra BB. Då beskrev Catharina Wrede Ortmark för Vårdfokus att det kändes som de arbetade i ett vacuum.

Enligt pressmeddelandet från Södersjukhuset i går kommer delar av Södra BBs koncept att integreras i den ordinarie förlossningsvården på Sös.

– Vi arbetar redan med kontinuitet och har barnmorskor som roterar både på Södermalms mödravårdscentral som ägs av Södersjukhuset och på BB. Sedan vill vi gärna utveckla den vårdkedjan och även inkludera neonatalen, säger Catharina Wrede Ortmark.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida