Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten

Kan jag ha ensamt ansvar för 24 patienter?

Kan jag ha ensamt ansvar för 24 patienter?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag jobbar natt på ett privat äldreboende. Jag är ensam sjuksköterska för 16 boende men ytterligare två sköterskor finns på andra avdelningar i samma byggnad. Ibland gör någon student sin vfu hos oss, men de kan ju inte räknas som likvärdiga med oss. Nu har vi fått en ny chef som vill att vi bara ska vara två på natten. Då får jag ensamt ansvar för 24 patienter. Samtidigt har de blivit sjukare. De skickas tillbaka till oss från sjukhuset mycket tidigare än förr. Det innebär att de flesta har ett större behov av vård och tillsyn. Jag vet inte hur jag ska orka med jobbet i fortsättningen. Finns det något vi kan göra?

Svar: Det finns inget fastställt maxantal patienter som en sjuksköterska får ha ansvar för. Men din beskrivning av jobbet är oroande. Det är din chef som är ansvarig för arbetsmiljön. I det ansvaret ingår att inte utsätta er för risker på jobbet. Du och dina arbetskamrater behöver därför ta upp frågan om er arbetsmiljö med er chef. Prata också med den som är skyddsombud.

Ni kan, tillsammans med skyddsombudet, medverka till att det görs en ordentlig risk- och konsekvensanalys. Chefen är också ansvarig för patientsäkerheten. Att de äldre på din arbetsplats är sjukare och i större behov av vård än tidigare är en viktig fråga att ta upp.

När er risk- och konsekvensanalys är klar finns det troligtvis en lista över sådant som behöver åtgärdas. Det är chefens ansvar att det blir gjort.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...