Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Lön

Min lön höjs bara med 600 kronor

Min lön höjs bara med 600 kronor
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag jobbar på en vårdavdelning i en region. Nu är jag arg och besviken. Fick ett sms av min chef i går där hon berättade att jag fått 600 kronor i löneförhöjning som en följd av det nya avtalet. Kan jag överklaga hennes beslut?

5 december 2019

Svar: Ditt löneavtal är huvud­överenskommelsen (HÖK 19). Din chefs beslut går inte att överklaga, men självklart ska du agera. Det är verkligen inte okej att din nya lön levereras via ett sms, löneavtalet förutsätter att din chef ska ha ett samtal med dig om uppställda mål och om hur du har bidragit till resultaten. Avtalet förutsätter att målen är tydliga och kända av medarbetarna.

Begär ett samtal med din chef och fråga vilka mål och lönekriterier som gäller på din arbetsplats och hur du ska agera för att få en vettig löneutveckling. Din lön ska baseras på din kompetens, specialistkunskap och erfarenhet som leder till förbättrade resultat i verksamheten. Det är viktigt att du markerar ditt ogillande, nästa lönerevision är redan tidigt nästa år och då gäller ny lön från den 1 april.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...