Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten

Deltidsanställning hos olika arbetsgivare?

Deltidsanställning hos olika arbetsgivare?
Illustration: Anna Windborne-Brown

Jag tycker mitt jobb som sjuksköterska är för slitigt. Funderar på att gå ner i tid till halvtid och samtidigt arbeta halvtid som sjukvårdsrådgivare. Får jag göra så?

Det är möjligt att ha flera deltidsanställningar hos olika arbetsgivare. Börja med att stämma av med de berörda cheferna om det går att kombinera anställningarna enligt regler om bisyssla. Det finns också några saker som är bra att känna till när du har två eller fler deltidsanställningar hos olika arbetsgivare. Till exempel kan tjänstepension, skatt, semester och sjukskrivning påverkas. Flera deltidsanställningar kan till exempel leda till att den sammanlagda tjänstepensionen blir lägre än om du haft motsvarande lön i en och samma anställning. Detta gäller dig som har en lön över 7,5 inkomstbasbelopp, vilket i dag motsvarar en månadslön på 47 625 kronor. Att tjänstepensionen kan bli lägre beror på att arbetsgivaren sätter av en högre summa för inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp. Men om du har två deltidsanställningar kanske du hamnar under gränsen för 7,5 inkomstbasbelopp i varje anställning. När det gäller semester kan två olika arbetsgivare resultera i att du inte blir beviljad samma semesterveckor hos båda arbetsgivarna. Och om du blir sjukskriven och har arbetspass hos båda dina arbetsgivare under sjukskrivningsperioden kommer det göras ett karensavdrag hos båda arbetsgivarna.

Fråga Vårdförbundet

Här svarar Vårdförbundets rådgivare på frågor från dig som är medlem. Har du en fråga? Ring direkt: 0771-420 420. Eller ställ din fråga på webben: vardforbundet.se. Läs mer från Frågeakuten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...