”Det är en revolution på gång bland oss sjuksköterskor”
internationellt

”Det är en revolution på gång bland oss sjuksköterskor”

Läkarnas ständigt skiftande direktiv fick amerikanska Ashley Barnes att känna sig nedvärderad som sjuk­sköterska. Nu kräver hon och hennes kollegor respekt och bättre villkor — pandemin har visat hur sårbar sjukvården är utan dem.

12 oktober

”Inom 24 timmar efter att covid hade kommit till New York förvandlades vår intensivvårdsavdelning till en covid-iva. Kunskapen om viruset var begränsad, det gick inte att föreställa sig vad som skulle komma.

Vi lärde oss snabbt att hantera den personliga skyddsutrustningen och hoppades på det bästa. Jämfört med många andra vårdinrättningar hade vi bra skyddsutrustning, men vid pandemins topp fick även vi brist på en del saker.

Jag minns en patient som var intuberad och ansluten till en respirator. Hon hade inte sederats på rätt sätt och reste sig plötsligt upp så att röret nästan slets ur munnen. Jag sprang in utan min skyddsutrustning när hon plötsligt började hosta kraftigt. Droppar av saliv landade i mitt ansikte och i ögat. Jag satte in röret och sprang ut ur rummet. En av mina bästa vänner, en kollega som sällan visar sin sårbarhet, kom till mig med tårar i ögonen efter vad han just hade sett.

Jag stannade upp och sa till mig själv att den här delen av omvårdnaden kommer att handla lika mycket om mig som mina patienter, och jag kommer i första hand. Eller jag måste försöka tänka så.

Ashley Barnes, USA

  • Ålder: 39 år.
  • Arbetsplats: Bemannings­sjuksköterska i New York, USA.
  • Lön: Cirka 153 000 kronor/månad.
  • Utbildning: Kandidatexamen i psykologi vid University of Georgia. Kandidatexamen som sjuksköterska vid Concordia College i New York.

Min enhet hade det som sämst i april. Patienterna dog en efter en och väldigt snabbt. Den behandling som vanligtvis fungerar var plötsligt inte tillräcklig. Vi befann oss mitt i epicentrum, en natt dog 800 patienter i staden. Men New York samlades, följde reglerna och fick ner siffrorna.

Mina kollegor har varit otroliga. Vi stöttade varandra, hjälptes åt och kramades. Bara att veta att vi var i samma situation gjorde det uthärdligt.

Läkarna gjorde ett fantastiskt jobb men de kunde göra mycket från datorerna utanför rummen. Under en period tvingades vi in i patientrummen ofta eftersom läkarna kom med nya direktiv hela tiden. Just då kände jag mig devalverad som sjuksköterska och människa.

pandemin i usa

Sjukdomsfall: 43 227 604

Dödsfall: 692 969

Dödsfall per 100 000: 211,1

Fullt vaccinerade: 55,1%

Källa: Johns Hopkins University och Ourworldindata, den 30/9-21. Ourworldindata räknar vaccinationsandel utifrån hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten räknar från 16 år och äldre.

Några stater, inklusive New York, har infört vaccintvång för vårdpersonal. Vi har tappat några sjuksköterskor på mitt nuvarande sjukhus på grund av det. För mig och många andra är det en självklarhet att vaccinera sig. Men det har skapat en klyfta i vårdvärlden eftersom det finns sjuksköterskor som tycker att vi alla borde vara på samma sida av detta.

Jag tror att vi just nu ser en revolution bland sjuksköterskor i USA, och det är på tiden. Vi är undervärderade och underbemannade. Det skulle räcka om sjukhusledningarna visade lite mer respekt för yrket och gav oss bonus. Många sjuksköterskor, däribland jag, har lämnat sjukhusen och blivit bemanningsanställda. Vi får betydligt bättre betalt för tillfälliga kontrakt. Det kommer inte alltid att vara så här, men utbrändhet är så vanligt att sjukhusen är desperata efter personal. Och vi har helt enkelt fått nog.”
Berättat för Jonatan Westin

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida