”Tacksamheten i patientens ansikte är min största belöning”
internationellt

”Tacksamheten i patientens ansikte är min största belöning”

När Indien stängde ner i början av pandemin slutade lokaltågen att gå i Mumbai. För iva-sjuksköterskan Amruta Kambli tog det plötsligt flera timmar att ta sig till sjukhuset. Väl på plats jobbade hon 12 timmar under svåra omständigheter — en insats som i efterhand gör henne stolt.

12 oktober

”Jag kunde vänta i en timme utan att det kom någon buss och om det till slut kom en buss, tog de inte på nya passagerare. Vem tar hand om patienterna om sjuksköterskorna är fast hemma? Nu tar det bara 1,5 timme att ta sig till jobbet, så det är skönt.

När pandemin kom förlorade min make Amit sitt jobb som animerare inom filmindustrin och jag var den enda i familjen som hade en inkomst. Jag var väldigt stressad över att inte ha råd med hyran, med min dotters skolavgifter på nästan 7 000 kronor per läsår och min pappas cancerbehandling. Flera kollegor hade svårt att hitta bostäder under den här perioden då ingen ville hyra ut till covidsjuksköterskor.

English version: ”The biggest reward is the gratitude in patients’ eyes”

Jag har inte haft covid och ingen i min familj heller, men flera av mina kollegor har fått positiva testresultat. De har fått bästa möjliga vård gratis och sedan återvänt till jobbet på intensiven.

Amruta Kambli

  • Ålder: 38 år.
  • Arbetsplats: Ansvarig sjuksköterska för intensivvårdsavdelningen på sjukhuset Nesco Jumbo Covid Centre i Goregaon, en förort till Mumbai, Indien.
  • Lön: Cirka 5 900 kronor/månad.
  • Utbildning: Sjuksköterskeexamen från statliga Gokuldas Tejpal Hospital Nursing College i Mumbai.

Det var tuffast när andra vågen slog till i april i år. Vi hade 80—90 nya patienter varje dag och sängarna räckte inte till. Det var brist på syre och vi förlorade patienter. Jag försökte stötta min personal, behålla lugnet och jobba effektivt. Jag jobbade 10 till 12 timmar per dag och gjorde allt för att hjälpa alla omkring mig. Jag är stolt över hur jag hanterade situationen och har fått ett certifikat för bra arbete av min arbetsgivare.

”Älskar mina patienter”

Jag bytte jobb i samband med andra vågen. Jag fick bättre betalt och här har vi alltid bra skyddsutrustning. Min största belöning är ändå tacksamheten jag ser i mina patienters ansikten. Det betyder allt för mig. Jag älskar mina patienter och behandlar dem som systrar eller bröder.

pandemin i indien

Sjukdomsfall: 33 716 451

Dödsfall: 447 751

Dödsfall per 100 000: 32,8

Fullt vaccinerade: 16,6 %

Källa: Johns Hopkins University och Ourworldindata, den 30/9-21. Ourworldindata räknar vaccinationsandel utifrån hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten räknar från 16 år och äldre.

Jag vaccinerades i januari, men flera av mina kollegor var oroliga och ville vänta. Det är samma sak i samhället, många är rädda för biverkningar och tror på falska rykten. Det råder brist på både kunskap och vaccin.

När jag började på min nya arbetsplats hade vi 133 inlagda patienter på iva, nu är det 15, men faran är inte över! Många bryr sig inte om att tvätta händerna, spottar saliv omkring sig och tar inte vaccin. Det är ofta stora folksamlingar och det är snart diwali, men människor följer inte rekommendationerna. Om smittan ökar igen, är jag redo med min personal. Jag älskar mitt sjuksköterskejobb.”
Berättat för Julia Wiræus

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida