”Omklädningsrummet blev vår terapisoffa”
internationellt

”Omklädningsrummet blev vår terapisoffa”

För Ingrid Perez i Argentina har den psykologiska pressen varit svårast under pandemin. Efter slitiga pass med döende patienter och frustrerade anhöriga blev omklädningsrummet ett terapeutisk andhål för henne och kollegorna.

”För mig var andra vågen värst. Patienterna som kom in då var mycket yngre, i min egen ålder. De kunde ha en bra saturation på förmiddagen och några timmar senare sjönk de helt, fick andnöd och flyttades till intensiven. Det var svårt att se och jag mådde så dåligt av det. 

English version: ”The dressing room became our therapy couch”

Vid den här tiden hade jag isolerat mig från min familj som var i riskgrupp och jag bodde tillsammans med en väninna som blivit arbetslös på grund av pandemin. När jag kom hem från jobbet på covidavdelningen ville jag bara gråta. Då tog hon hand om mig — vi pratade, tittade på film och dansade tillsammans, det blev min räddning. 

I vanliga fall arbetar jag på en avdelning för både medicin och kirurgi på ett privat sjukhus i Buenos Aires. När covidfallen började stiga i slutet av mars 2020 gjordes alla platser om för att ta hand om covidpatienter. På kort tid ökade antalet vårdplatser från 500 till drygt 650. Samtidigt var det många i personalen som blev sjuka eftersom det saknades skyddsutrustning. Det var stor brist på sjuksköterskor och cheferna fick gå in och jobba på golvet. Flera av mina lediga dagar drogs in och vi visste aldrig när vi skulle kunna gå hem. Ibland tog vi dubbla pass och arbetade 16 timmar i sträck. 

Ingrid Perez

  • Ålder: 36 år.
  • Arbetsplats: Medicin- och kirurgavdelning på privatsjukhuset Sanatorio colegiales i Buenos Aires, Argentina.
  • Lön: Cirka 8 000 kronor/månad (inklusive pandemibonus).
  • Utbildning: Sjuksköterske­examen.

När vi jobbat klart och skulle byta om kunde vi lätta på trycket. Omklädningsrummet blev vår terapisoffa där vi kunde prata ut om allt vi upplevt. Patienter som vi inte kunde rädda, som dog ensamma och anhöriga som inte kunde komma på besök, det var så tufft. Att det fanns någon som bara lyssnade har betytt oerhört mycket och mina kollegor har blivit viktigare än någonsin för mig. 

Låga löner

Pandemin har satt ljuset på det viktiga arbete vi sjuksköterskor gör, samtidigt har vi fortfarande väldigt låga löner. Vi har kämpat länge med att få erkännande för att vi har ett legitimationsyrke och för att inte värderas som administratörer. På flera håll protesterade sjuksköterskor, skrev insändare och gick ut i sociala medier. Regeringen har gett all vårdpersonal bonusar vid tre tillfällen förra året, och det får vi i år också. Men bonusen äts snabbt upp av inflationen och påverkar inte våra låga grundlöner. 

pandemin i argentina

Sjukdomsfall: 5 253 765

Dödsfall: 115 038

Dödsfall per 100 000: 256,0

Fullt vaccinerade: 59,0%

Källa: Johns Hopkins University och Ourworldindata, den 30/9-21. Ourworldindata räknar vaccinationsandel utifrån hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten räknar från 16 år och äldre.

I mars i år fick alla vårdanställda vaccin, Sputnik. Vaccinationstäckningen är god i Argentina och smittspridningen har gått ner. Nu gäller det att komma tillbaka till livet igen efter så lång tid i karantän. Min psykolog, som jag haft tät kontakt med under hela tiden, har sagt åt mig att måste jobba på det. Förhoppningsvis kan jag snart besöka en milonga och dansa tango igen.” 
Berättat för Sanna Björkman

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida