”Det skulle vara hemskt om jag smittade mina patienter”
internationellt

”Det skulle vara hemskt om jag smittade mina patienter”

Australiensiska Sarah De Wolf har gjort allt för att hålla smittan borta från sina känsliga cancerpatienter. Fortfarande undviker hon att gå och handla och träffa folk. Den som råkar exponeras för smittan tvingas sitta i karantän — med ytterligare press på redan utmattade kollegor som följd.

12 oktober 2021

”Jag har bara jobbat som sjuksköterska under covid-19, jag har aldrig varit med om något annat. Innan var jag försäkringsmäklare och hemma med mina barn. Som nyutexaminerad sjuksköterska förstod jag att det skulle bli tufft men situationen har varit väldigt utmanande. Alla är väldigt trötta och utmattade.

English version: ”It would be awful if I infected my patients”

Jag jobbar med cancerpatienter. De är i alla åldrar, förutom barn, och har alla möjliga olika cancerformer. Trots att jag inte jobbat direkt med covid-19-patienter har vi påverkats enormt. Det som varit svårast är de perioder vi inte tillåtit besökare på avdelningen. Det är hemskt för patienterna. Så var det i ungefär ett halvår förra året: då fick bara de allra sjukaste, som låg för döden, ta emot några få besökare.

Sarah De Wolf

  • Ålder: 52 år.
  • Arbetsplats: Avdelningen för medicinsk onkologi på Peter MacCallum Cancer Centre i Melbourne, Australien.
  • Lön: Cirka 35 000 kronor/månad.
  • Utbildning: Treårig sjuksköterskeutbildning.

Personalbristen har varit ett större problem än vanligt. Eftersom vi har så hårda restriktioner här i Melbourne är det många som måste vara hemma från jobbet i karantän om de till exempel befunnit sig på en plats där smitta upptäckts, även om de inte själva visar sig vara smittade.

En del sjuksköterskor har gått över till att jobba med covidvaccinering eller i systemet för hotellkarantän eftersom det betalar bättre. Då blir vi som jobbar kvar i ordinarie vården ännu färre och pressen ökar. Många har blivit utbrända. Vi har inte fått något extra betalt – möjligtvis en gratis kaffe!

Undviker att träffa folk

Vårt sjukhus ligger mittemot Melbournes stora akutsjukhus dit alla covidpatienter kommer. Vi har jobbat väldigt hårt för att hålla smittan borta ifrån oss eftersom alla våra patienter har nedsatt immunförsvar. Jag behöver inte jobba i full skyddsklädsel men har alltid munskydd, visir och handskar. Reglerna för vad vi ska ha på oss ändras hela tiden.

Det jag oroar mig mest för är om jag skulle råka få viruset och sedan smitta någon på avdelningen. Det skulle vara hemskt. Därför undviker jag fortfarande att gå till mataffären och att träffa folk.

pandemin i australien

Sjukdomsfall: 102 723

Dödsfall: 1 279

Dödsfall per 100 000: 5,0

Fullt vaccinerade: 42,1%

Källa: Johns Hopkins University och Ourworldindata, den 30/9-21. Ourworldindata räknar vaccinationsandel utifrån hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten räknar från 16 år och äldre.

Det finns inget krav från regeringen att personalen måste vara vaccinerad men jag skulle säga att 80 procent av alla som jobbar på min avdelning är det – det skulle vara omöjligt att få jobba kliniskt om vi inte var det. Jag tog vaccinet så fort jag fick tillfälle.

Majoriteten av alla australiensare uppskattar det arbete vi gör och jag tror att förståelsen för vårt yrke ökat. Jag ångrar inte att jag omskolade mig till sjuksköterska. Mina kollegor är fantastiska och vi har väldigt bra stämning. Jag försöker fokusera på det lilla jag kan bidra med varje dag. Om vi alla gör det, så skapar vi förändring.”
Berättat för Tina Zenou

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida