”Synen av de döende barnen och mammorna är något jag aldrig glömmer”
internationellt

”Synen av de döende barnen och mammorna är något jag aldrig glömmer”

Sedan pandemin bröt ut har narkossjuk­sköterskan Akil Begdali i Irak levt i ständig skräck att smitta sin familj. Varje dag har han kon­fronterats med döden.

12 oktober

”Det har varit väldigt jobbigt att se så många patienter dö. Varje dag har i snitt fem personer dött i covid. Lågt räknat har 2 700 patienter på mitt sjukhus dött av covid. Vi irakier är vana att leva nära varandra. Därför har det varit svårt med den sociala distanseringen. När någon dör samlas ett par hundra personer vid begravningen.

Sedan de första patienterna kom in på sjukhuset har jag gått i ständig skräck för att jag själv skulle smitta min familj. Jag som narkossjuksköterska är ju bara 20 centimeter bort när patienten intuberas.

Jag har varit väldigt försiktig innan jag träffat min familj. Vi har duschar på jobbet men det är alltid långa köer. Därför har jag ordnat en dusch hemma på tomten. När jag kommer hem duschar jag och lämnar mina arbetskläder utomhus efter att jag desinficerat dem. Både jag och min hustru vaccinerade oss tidigt.

Akil Begdali

  • Ålder: 37 år.
  • Arbetsplats: Husseinsjukhuset i Karbala, Irak.
  • Lön: Cirka 8 000 kronor.
  • Utbildning: Gymnasium och två års eftergymnasiala studier på ett sjuksköterskeinstitut.

När vi tog emot de första covidsmittade patienterna förra året visste vi inte hur vi skulle behandla dem. Vi fick ingen utbildning, vi fick lära oss själva genom att läsa på nätet och titta på Youtube. Vi har lärt oss av varandra och av vår erfarenhet. Ingen av mina kollegor har dött. Däremot har 20 läkare dött — men det berodde nog på att de var gamla och hade underliggande sjukdomar. Våra rutiner har förändrats som en följd av pandemin. Vi har fått låna personal från andra avdelningar ibland för att kunna hinna med, ibland till och med från andra sjukhus.

Varken bonusar eller uppskattning

Trots att vi jobbar lika nära covidpatienterna som läkarna och läkarstudenterna har vi inte fått några bonusar eller någon uppskattning för vårt jobb. Men det har läkarna fått. Vi har blivit lovade tomter som kompensation av myndigheterna. Men det har vi inte sett något av ännu. Jag undrar om vi verkligen kommer att få någon kompensation.

pandemin i irak

Sjukdomsfall: 1 998 615

Dödsfall: 22 187

Dödsfall per 100 000: 56,4

Fullt vaccinerade: 6,0%

Källa: Johns Hopkins University och Ourworldindata, den 30/9-21. Ourworldindata räknar vaccinationsandel utifrån hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten räknar från 16 år och äldre.

Den enda fördelen är att när vi avslutat våra tuffa åttatimmarspass, utan rast eller vila, då har vi fått ledigt i två dagar. Då har jag kunnat umgås med mina barn och min fru. Men så mycket vila har det inte blivit eftersom jag studerar på kvällarna.

Andra vågen svårast

Den andra vågen, när vi fick in patienter som var smittade med den indiska varianten, var svårast, för då fick vi in yngre patienter och även gravida kvinnor. I vissa fall dog mammorna och i vissa fall dog barnen. Synen av de döende barnen och mammorna är något som jag aldrig glömmer.

Än är inte faran över. I juni och juli började vi återigen se en stor ökning av covidpatienter.”
Berättat för Urban Hamid

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida