”Resan för att nå de ovaccinerade är det tuffaste jag gjort”
internationellt

”Resan för att nå de ovaccinerade är det tuffaste jag gjort”

Genom iskallt flodvatten med tung packning har Bokang Koaatsa och hans sjuksköterskekollega kämpat för att nå de mest otillgängliga platserna i Lesotho. Uppdraget: Att vaccinera så många som möjligt.

12 oktober 2021

”Jag och min sjuksköterskekollega vandrade till områden som är mycket svåra att nå, till Mpobong, Kubake och Ha Mokoara.

Jag har arbetat i sex år för Röda Korset i Lesotho, och det här är det mest ansträngande jag gjort under hela den tiden. Vi fick gå i flera timmar och vada genom floder.

English version: ”The journey to reach the unvaccinated was the toughest thing I have done”

Vi har i uppdrag att vaccinera så många som möjligt av de invånare som vill. Vi var redan igång med att vaccinera här i Kena, ett av Röda Korsets fyra centrum i landet, och det som ligger mest svårtillgängligt. Många patienter behöver resa 4—5 timmar för att ta sig hit och många av dem går eller rider.

Bokang Koaatsa

  • Arbetsplats: Röda Korsets hälsocentrum i Kena, Lesotho.
  • Utbildning: Sjuksköterska på diplomnivå.

Vårt motto är ”Re thusa sechaba” som betyder ”Vi hjälper nationen”.

När jag och min kollega tänkte på mottot, och verkligen tog det till oss, bestämde vi oss för att göra ett försök att nå ut till de mest otillgängliga trakterna. Vi ville försäkra oss om att även de som bor där fick möjlighet att bli vaccinerade.

Gick barfota

Vi var borta en vecka, och vi behövde samla all vår energi och jobba även på helgerna för att klara det.

Det var vinter i Lesotho och flodvattnet var iskallt. Vi gick barfota för att hålla våra skor torra. Vi bar på en stor frysväska med ispaket, vaccinförpackningar och två väskor till med medicinsk utrustning.

När vi kom fram flyttade vi vårt vaccinationstält mellan olika ställen dit folk kunde ta sig. Vi gjorde också hembesök till personer som var sängliggande, eller orörliga på andra sätt.

Red för att hämta ispaket

Vi erbjöd alla vi kunde i befolkningen som fyllt 18 år att få vaccin och vaccinationskort. Vaccinet räckte och höll kylan de första tre dagarna. Sedan red min kollega tillbaka till kliniken för att hämta mer ispaket så att vi kunde hålla kylkedjan.

pandemin i lesotho

Sjukdomsfall: 14 395

Dödsfall: 403

Dödsfall per 100 000: 19,0

Fullt vaccinerade: 11,1 %

Källa: Johns Hopkins University och Ourworldindata, den 30/9-21. Ourworldindata räknar vaccinationsandel utifrån hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten räknar från 16 år och äldre.

Alla blev inte vaccinerade, men omkring 400–500 personer fick sina sprutor. Det var även äldre, som är värst drabbade av kroniska sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, och cancer, och inte klarar att ta sig till vårdinrättningar.

Vi fick sova hos andra som arbetar med hälso- och sjukvård i byarna. Då behövde vi i alla fall inte betala hyra. Vi hade tagit med egen mat så att den räckte hela veckan.”
Berättat för Leni Weilenmann

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida