”Jag släpper vaccinilskan på jobbet”
internationellt

”Jag släpper vaccinilskan på jobbet”

Efter en tuff första och andra våg handlar kampen i dag till stor del om vaccinet för italienska Elena Cennoma. Nästan alla hennes covid­patienter är ovaccinerade, och för vårdpersonal gäller det att ta sprutan — eller att skickas hem.

12 oktober 2021

”Det var såklart roligt att se alla människor stå på balkongerna under lock-down och applådera sin tacksamhet till oss i början av pandemin. Men det kändes också konstigt. Nu när vi jobbar med covid är vi plötsligt hjältar. Men inte innan? Egentligen gör vi ju inte så mycket annorlunda än vanligt. Vi räddar liv.

English version: ”I let go of my anger at work”

Först skulle vi inte få någon extra belöning av staten för vårt arbete i pandemin, men facket kämpade för det och till sist fick vi som jobbar med infektionssjukdomar en bonus. Jag fick 4 000 kronor för fem månader, men jag har jobbat med covidvård längre än så.

Jag fick mitt första jobb på sjukhus den första april 2020 och kastades direkt in i covidarbetet. Innan hade jag jobbat på ambulans och en privat klinik i Rom. Nu skulle jag jobba med hög­flödesbehandling och respiratorer. I början var jag superrädd för att bli smittad, men efter ett par veckor var jag lugnare. Jag kände mig skyddad i skyddsutrustningen. Nu känner jag mig oskyddad när jag jobbar med icke-covidpatienter och bara har munskydd. Jag har fortfarande inte fått covid-19, men flera kollegor har haft det.

Elena Cennoma

  • Ålder: 26 år.
  • Arbetsplats: Infektions- och lungavdelningen på San Donato-sjukhuset i Arezzo, Italien.
  • Lön: Cirka 23 650 kronor/månad, beroende på hur hon jobbar.
  • Utbildning: Legitimerad sjuksköterska, kandidat- och masterexamen. Totalt fem års universitetsstudier.

Den andra vågen var jobbigast. Den varade från oktober 2020 till juni 2021. Det kändes som att den aldrig skulle ta slut. Vi kunde inte se något ljus i tunneln. Under en period hade vi 120–130 covidpatienter samtidigt, fördelat på fyra avdelningar. Det var jätte­svårt. Allt hände plötsligt. Vi behövde öppna nya avdelningar. Patienterna flyttades runt. Viruset var superaggressivt och patienterna blev jättejätte­dåliga.

pandemin i italien

Sjukdomsfall: 4 665 049

Dödsfall: 130 807

Dödsfall per 100 000: 216,9

Fullt vaccinerade: 67,6%

Källa: Johns Hopkins University och Ourworldindata, den 30/9-21. Ourworldindata räknar vaccinationsandel utifrån hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten räknar från 16 år och äldre.

Jag kände mig trött och stressad. Det var en svår situation. Men vi kollegor hjälpte varandra. Vi hämtade styrka hos varandra. Fick oss att känna att det kommer bli bra. Pandemin har gjort oss till ett starkt team. Jag har fått mer erfarenhet och lärt mig massor. Men pandemin har inte förändrat min syn på yrket. Det har alltid varit mitt drömjobb. Jag älskar att vara sjuksköterska.

Många ovaccinerade patienter

Nästan alla som kommer till oss för covid-19 är ovaccinerade. Personligen är jag arg på dem som inte vaccinerar sig, men jag släpper det på jobbet. Då är personerna bara patienter som behöver hjälp, och jag vill hjälpa dem.

Italien började vaccinera vissa grupper den 26 december 2020. Den andra januari fick jag min första dos. Det finns en lag om vaccinpass på alla arbetsplatser. Den som inte vaccinerar sig blir utan jobb och lön tills den vaccinerar sig. Jag tycker det är rätt för oss i vården. Vi sjuksköterskor ska ha en vetenskaplig inställning. Är du emot vaccin är du emot forskning och vetenskap. Det är kontroversiellt. Det blir motsägelsefullt om vi inte vaccinerar oss. Dessutom borde vi skydda oss och dem vi jobbar med.”
Berättat för Madeleine Andersson

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida